Óvatosan a bokrok alján

Óvatosan a bokrok alján

Gazdabolt 2014. szept. 29.

Amint a hideg irányítja a kerti folyamatokat számítani kell rá, hogy az itt élő, helyben maradó állatok téli vacok után néznek. Ilyennek számítanak a sünök is. Aki kedveli, ha közelében e vidám, éjszakai állatok élnek, a hűvösebb napokon már óvatosan gereblyézze a sűrű bokrok alját. Az itteni háborítatlan avar ugyanis alvó sünt rejthet. Méghozzá a védett Keleti sünt (Erinaceus roumanicus), szerencsére nem fenyegeti őket a kihalás, viszont eszmei értékük 25 ezer forint.

Mi a teendő, ha a hidegben alvó sünt találnak?

Ahogy vannak madárbarát kertek, úgy léteznek olyanok is, amelyekben e rovarerő társaság szívesen időzik. A nagy rovarpusztító hírében álló apró jószág, ha már ember közeli helyet választ, akkor olyat keres, ahol talál búvóhelyet és bőséges táplálékot. Vagyis sok a háborítatlan zug, ritkán bolygatott farakás, komposzt halom, lépcsőalja. Sok helyütt magas a fű és van bőven olyan táplálék, amit viszont sok kertben az ember pusztít. A csillapíthatatlan éhségű sünök étlapján sokféle kártékony rovar, lárva, ha nincs más, csiga is szerepel, de elkapja egér fiakat is. A teljes igazsághoz tartozik az is, hogy a naposcsibére is veszélyes, de a tojásokat sose bántja. Az viszont nem igaz, hogy a finom gyümölcsöt hátára felszúrva kocog haza. A sün ugyanis nem tud álló, feszes tüskékkel henteregni.

Aki már találkozott sünnel, megtapasztalhatta, hogy tüskéit nyugalmi általában, hátrafésülve hordja, ha viszont védekező állásba, pontosabban fekvésbe gömbölyödik akkor, különleges bőrizomzata alarmírozza a tüskéket. Egy-egy ilyen emberrel, történő találkozáskor összegömbölyödve meglapulnak, s ha nyugton hagyják őket, hamar előbújik a tüskevédelemből és sebesen eliszkolnak apró lábaikon. A kutyák, macskák általában békén hagyják a sünöket. Nem úgy a nagyobb ragadozó madarak, sok, főleg fiatal sünnek végez valamilyen kampós csőr.

De, ha már lakik a kertben sün, akkor a bokrok alján, az áttekinthetetlen helyeken óvatosan kellene a fűnyírót tologatni és a damilos fűkaszát lengetni, mert ezek hamar lenyisszantják az apró sünlábat, vagy veszélyeztetik a 8-10 évig élő sün életét.

Mi a teendő, ha a hidegben alvó sünt találnak? Mindenek előtt tudni kell, ha a külső hőmérséklet tartósan 10 fok alá esik, az ügyes kis jószág hibernálja magát és 6 fokosra hűti testét. Ha tavasszal, az idő melegedése ébreszti akkor, fél napig is eltart, míg teljesen magához tér. A sünöknek van vészébredési funkciójuk is. Ha megmozdul az alvóhely, például gereblyézés közben, akkor 0,5-2 óra alatt magukhoz térnek. Az ilyenkor előtámolygó, hideg sünt nem szabad melegíteni, hagyni kell, hogy minél előbb visszavackolódjon. Egy-egy ilyen ébresztés nagy energiákat köt le, olyanok, amelyekre pedig nagy szükség lenne, hogy a következő tavaszon a pondrógyilkos vidáman csámcsoghasson.