Őszi jolly joker

Őszi jolly joker

Gazdabolt 2018. okt. 10.

Az ügyes kertészkedő legtöbbször használt kerti kisgépe a lombfúvó, vagy szívó, attól függően éppen melyik tulajdonságára van éppen szükség. Ez utóbbi abban különbözik a másiktól, hogy van egy adaptere, aminek segítségével a ventilátor szívó elő illeszthető egy levélszívó cső és a korábbi fúvó helyre gyűjtőzsák kerül. A szíváshoz tartozik az is, hogy a gyorsan forgó ventilátor lapátok darálnak is.

Őszi jolly joker

Az esztendő nagyobbik részén seprű helyett ezzel az ügyes szerkezettel –, amit hajthat benzin vagy villanymotor, ez utóbbi kaphatja az áramot hálózatból, de akkumulátorból is – terelgethető a járdáról, a ház fala mellől a por, szálló szemét. De kiválóan használható a gyep gondozásakor is, ilyenkor a gereblyét helyettesíti. Ha kora reggeli a fűnyírás, akkor érdemes előbb átfújni vele a gyepet, így hamarabb szárad a harmat, de gereblye helyett a gyors levegő is felállítja a maglapuló gyomok, herefélék leveleit. Ezért a fűnyíró, szemre is tetszetősebb munkát végez mert biztosan eltávolítja ezeket.

A nyírás után a lombfúvó segít a nyesedék összeszedésekor is, hiszen ügyesen egybe sorjázhatóak a levágott fűszálak, és csak kisebb területről kell gereblyézni. Mellesleg ez is egyfajta szárítás, ami csökkenti a nyesedék térfogatát és tömegét.

Jó segítség a fák, cserjék tövének tisztításánál is. Sikerrel használható a vakondoktúrások szétfújásához is. A légsugarat úgy kell irányítani, hogy a kupac szétszaladjon és szerencsés esetben csak egy 2-3 centis földkorong marad, a fűcsomókat is elpusztító, esetenként több kilós földhalom helyett.

De a lombfúvó fő idénye az ősz. Az igazi levélhulláshoz fagy és eső kell, az ágakat rázó szelek hiánya miatt késik a levélhullás. Ilyenkor kertek őszi színeikkel tovább gyönyörködtetnek, ugyanakkor többször kell gereblyéhez, seprűhöz, lombfúvóhoz nyúlni, hogy a leveleket eltüntessék. A levélsöprögetésnél fontos szerszám a lombfúvó. És vannak olyanok is, amelyek nemcsak fújnak, szívnak, darálnak is. Tudni kell, hogy a sikeres darálás után visszamaradó pozdorja pont hetede akkora helyet foglal, mint az eredeti száraz falevél. Ez sajnos az örökzöldek hulladékára nem igaz. A készüléktől azonban nem szabad túlságosan sokat várni. A nedves és a hosszú, összetett levelekkel nem, vagy csak nehezen birkózik meg. A használati útmutatókban hiába keresik, nem találják meg azt a passzust, ami arról szól, hogyan lehet a dió, vagy az ecet-, bálványfa levelét az ilyen készülékkel összeszedni. Kár is kísérletezni, mert a levéldaráló szerepét betöltő ventilátor házának szellőző réseit, a szilárdabb szemét összegyűjtésére szolgáló örvényházat hamar eltömik a szívós levelek és néhány perc használat után, szerelni, tisztogatni kell. Ezek után jobb, ha az ilyen fáknál csak fújó üzemmódban használják.

A gyepre hullott levelekkel nem érdemes várni, mert a harmatos, ködös reggeleken hamar kipállik a fű, ha sokáig rajta marad.