Őszi hagymamentés

Őszi hagymamentés

Gazdabolt 2015. okt. 22.

Sokan pontosan tudják, mit kell tenniük az elvirágzott virághagymákkal. De szép számmal akadnak olyanok is, akiknek se kedvük, se idejük, hogy bíbelődjenek felszedésükkel, téli vagy nyári tárolásukkal. Inkább a szezonban újakat vásárolnak. A hagymásokkal foglalkozó kertészetek nagy örömére, tekintélyes azok tábora is, akik azt sem tudják, azzal, ha elvirágzás után pihentetik, iskoláztatják, fialtatják, felszedik, a virághagymának, kvázi örök életet lehet biztosítani.

Őszi hagymamentés

A hagymás, gumós, rizómás növények többsége a földben maradva is túléli a fagyos időszakot. A trópusi származású dáliákat, kardvirágokat és rózsanádakat (kána) ugyanakkor ősszel ki kell ásni és fagymentes helyen kell teleltetni, különben a hidegben elpusztulnak. Később azokról a növényekről közlünk egy listát, amelyek, föld alatti, túlélő részeinek felszedéséről és téli, fagymentes tárolásukról gondoskodni kell.

A hagymák, gumók, rizomák felszedési időpontja sok mindentől függ, de a legjobb, ha erre a munkához meleg, csapadékmentes napot választanak. Az óvatosan kiásott hagymaféleségekről általában le kell tisztítani a földet. Kivételnek számít a kána, mert ez vészesen kiszárad, ha csupaszon marad. Alaposan át kell vizsgálni a hagymákat, gumókat. Meg kell szabadulni, az akár csak egyetlen folton penészedő, rothadó hagymától, gumótól. Amennyiben még lombos a hagyma, akkor földdel vékonyan takarva, fagymentes helyre kell tenni, itt a lomb magától visszahúzódjon. Amint elbarnultak a levelek, el kell távolítani és kezdődhet a tárolás.

A jó telelőhely sötét, száraz és hűvös (+10 fok). Erre a célra a legjobbak az olyan pincék, amelyek nyílászárói nem a szabadba nyílnak, mint a garázsoké. A tél folyamán érdemes a virághagymákat meg-meg látogatni, s átvizsgálni, ha valamelyik penészedne, akkor azt gyorsan a szemétbe kell dobni.

Az átlagos magyar teleken az alábbi fajok, földben hagyott hagymái biztos elfagynak: Afrikai szerelemvirág, Amarillisz, Arab madártej, Chilei sáfrány, Csillogó pirosliliom, Csinos horgászbotvirág, Csodatölcsér, Fejecskés csillaghagyma, Fokföldi görbeliliom, Fokföldi jácint, Fokföldi madártej, Frézia,Gloxinia, Mesevirág, Páviángyökér, Gumós begónia, Gumós sarkantyúka, Hengeres lilom, Homéroszvirág, Hófehér zefírvirág, Jakabliliom, Kaládium, Kardvirág, Kála, Kána, Kerti dália, Közönséges sárkánykontyvirág, Közönséges tengerinárcisz, Kurkuma, Lampionlilom, Levágottlevelű madársóska, Lilás csillagliliom, Mormontulipán, Pávalilom, Pettyes csodagumó, Pettyes tölcsérvirág, Peruinárcisz, Rózsás ernyősliliom, Sárga gyömbérliliom, Sokvirágú vérvirág, Szobaciklámen, Tibetiorchidea, Tubarózsa, Üstökliliom.