Ősszel virágzik a kikerics

Ősszel virágzik a kikerics

Gazdabolt 2013. szept. 28.

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a liliomfélék családjába tartozik. A kora ősz egyik jellegzetes hagymagumós növénye. A nyirkosabb réteken, legelőkön, nagyobb tömegben találkozhatunk vele.

Virágzása augusztus- szeptember hónapokban van. A természetes élőhelyein jellegzetes lilás árnyalatú virágszőnyeggel borítja be a tájat. Előfordul az is, hogy a virága tavasszal is kinyílik. A virága lepel. Levelei csupán tavasszal április környékén kezdenek el kihajtani. Levelei hosszúak, fényesek, húsosak, lándzsa alakúak melyek a nyár elején már vissza is húzódnak! Termése tok, mely tavaszra fejlődik ki. A levelek között jelennek meg, kezdetben zöldek később csontszínűek. Tavasszal érik be a magja, ilyenkor barnásak hártyás falúak, 3 kopáccsal nyílók, sok magvúak. amit a hangyák nagy távolságokra hordanak szét. A gumója diónyi nagyságú, sötét hártyás burokba zárt, tömör állományú, fehéres színű.

Elterjedése a Brit-szigetektől a Balkán-félszigetekig terjed. Nevét a Fekete tengerhez közeli Colchis városról kapta.

Fontos tudni, hogy a növény nagyon erősen mérgező! Sejtosztódást gátló mérget tartalmaz. Az érett mag Kolhicin nevű alkaloidot és zsírosolajat tartalmaz. Gyógyászati jelentőséggel bír, egyes hatóanyagait a rákgyógyászatban alkalmazzák. Valamint, heveny köszvényes rohamoknál is alkalmazzák. A kolhicint a növénytermesztésben tömeg növelőként, vagyis nemesítéshez fajtaváltozatok előállítására használják. Házi felhasználását gyógyászati célra nem javaslom!

Gondozása és igényei: napos vagy félárnyékos helyet, jó vízgazdálkodású nedves talajt igényel. A hagymáit a növény nyugalmi időszakában nyáron ültessük el a csúcsától 10 cm mélyre.

Magról és a hagymagumók szétosztásával szaporíthatjuk.