Óriás zöldség a díszkertben

Óriás zöldség a díszkertben

Gazdabolt 2014. júl. 25.

iStock_000016811194SmallMiután az articsóka bimbóját megtisztították, sós-citromos lobogó vízben negyed óráig kellene párolni. Ezután ki kell venni szőrös belsejét és az egészet citrommal bedörzsölni. Közben el lehet készíteni a tölteléket: a fehér kenyér belét lehetőleg olíva olajon meg kell sütni és hozzáadni kevéske zúzott fokhagymát, ha összeállt, ecettel kell permetezni. Ezt sóval, borssal, édesköménymaggal, apróra vágott mentával és petrezselyemmel kellene fűszerezni. Ha kész a töltelék, a masszát az articsókába lehet tömni és tűzálló tálba rakni. Ha maradt a szaftból, akkor rá lehet önteni és meg lehet locsolni valamilyen könnyű fehér borral. Letakarva, előmelegített sütőben egy órára van szüksége, hogy az ízek összeálljanak, még finomabb lesz, ha tálaláskor fekete olajbogyó is kerül mellé. Az articsóka ételek között a legegyszerűbbnek számító elkészítése sokkal könnyebb, mint a fura növény termését megszerezni. Melegedő éghajlatunkon a napos kertekben sikerülhet megtermelni. Magját már Magyarországon is gond nélkül be lehet szerezni.

Az olasz, francia konyha kedvelt alapanyaga az articsóka, évelő növény. Gyökértörzse minden évben vastagodik, fokozatosan elfásodik és a közepe 4-5 év múlva elpusztul. Vastag gyökértörzse az enyhe teleket takarás nélkül is elviseli, de ennél hidegebb időben már takarni kell, vagy ki kell ásni minden ősszel. Az egész tövet földlabdával együtt kell kiemelni és pincében, homokba elvermelni. A telepítés évében, míg a gyökérzet teljesen ki nem fejlődik, több vizet igényel. Szára felálló, elágazó, két méter magasra is megnőhet. A díszkertben is jól mutató, dekoratív növény végálló kékes fészekvirágzatai 12 centi átmérőjűek.

Szaporítható zöld rügy- vagy sarjdugványozással, de legsikeresebb a palántáról történő nevelés. A növények egy-másfél méteres kötésben érdemes nevelni. De egyetlen articsóka is jól mutat egy emelt ágyásban. Ahogy a melegigényes paradicsomot, paprikát május közepétől lehet kiültetni.

A nagy test sok tápanyagot igényel, a telepítés előtt, tíz négyzetméteres területre három-négy vödörnyi szerves trágyát kell forgatni. Ez öt évig elég neki, persze hálás, ha évente vegyes műtrágyát is kap.

Az articsóka népszerűségének oka, hogy vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó, gyomorerősítő szerként használják. Ehető részei a második évtől megjelenő bimbók. A kékeslila sziromlevelek megjelenésekor az egyébként fogyasztható részek (virágalap, csészepikkelyek) rostossá, rágóssá válnak, ezért sietni kell az elkészítéssel és nem érdemes várni júliusnál tovább, de a fagyok előtti időkig lehet szedegetni a gyenge hajtáscsúcsokat is. A tő 3-4 évig bőven terem, utána is él, de ekkor már egyre kevesebb virágot hoz, hozama leromlik, tehát újra kell telepíteni.