Öregapám azt tanácsolta... MUNKÁRA BÍRNI A TERMÉSZETET MIKORRHIZA TECHNOLÓGIÁVAL

Öregapám azt tanácsolta... MUNKÁRA BÍRNI A TERMÉSZETET MIKORRHIZA TECHNOLÓGIÁVAL

Gazdabolt 2018. ápr. 30.

 

Öregapám azt tanácsolta...

MUNKÁRA BÍRNI A TERMÉSZETET MIKORRHIZA TECHNOLÓGIÁVAL

Öregapám azt tanácsolta, hogy telepítés előtt legalább egy ásónyi erdei földdel kell beoltani a városi környezetbe tervezett növények talaját. Mekkora bölcsesség! A mikorrhizagombák természetes módon fordulnak elő a talajban és kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítanak ki szinte minden növény gyökérzetével. Eddig bizonyított kedvező hatásuk arra ösztönöz, hogy még többet megtudjunk e szemnek alig látható világról, a mikorrhizagombák kivételes gazdagságáról, világmegváltó erejéről.

A mikorrhizagombák (egyebek között a Glomus nemzetség fajai is) több millió éve léteznek a Földön, de a talajkutatók csak a közelmúltban fedezték fel, hogy ezek az apró organizmusok mennyire fontosak, hogy miként járulnak hozzá a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, és hogy milyen módszerrel lehet ezeket az alkalmazott közeghez adagolni, hogy a termesztett növények egészségesebbek és szebbek legyenek. Talajban a mikorrhizagombák szimbiotikus módon kapcsolódnak a növények gyökereihez, és mind a gombák, mind a hozzájuk kapcsolódó növények kölcsönös előnyöket élveznek. A gomba cukrot (glükózt) vételez a növény gyökerétől, és tápanyagfelvételre alkalmas hosszú hífafonalakat növeszt. A rendkívül vékony fonalak könnyedén behatolnak a talaj apró ásványos repedéseibe, réseibe, ahol másképp elérhetetlen növényi tápanyagokat találnak, és nagy felületet biztosítanak azok felszívódásához. A gyökérkörnyezetben található, növényi táplálkozásra alkalmas tápelemeket egyszerűen visszavezetik a gazdaszervezetbe, melyeket aztán a növény is könnyen fölvesz. A mikorrhizált „másodlagos gyökérrendszer” előnyeivel rendelkező növények több vizet és tápanyagot szívnak fel, mint a mikorrhiza nélküli talajokban növekvő társaik. A táplálékfelvétel akár 700 százalékkal is növekedhet azokban a talajokban, ahol mikorrhizapopulációk vannak jelen. Különösen a foszfor, a kálium és a magnézium felszívódása lesz jobb, de számottevően javul a mikroelemek és a víz felvétele is. Különféle mikorrhizagombák bőségesen találhatók szinte minden bolygatatlan talajban szerte a világon. A városi, intenzíven művelt és vegyi gombaölő szerekkel szennyezett talajok ugyanakkor lassan, de végül biztosan elveszítik az összes kedvező hasznos mikroszervezetet. Ez a lepusztulási folyamat hajtatott körülmények között döbbenetesen gyors, akár 2-3 év elegendő hozzá, míg ugyanilyen mértékű lepusztulás szántóföldi környezetben – a termesztés intenzitásától függően – 20- 30 év alatt következik be. A kimerült talajokban növekvő növények gyökérrendszere általában vasvillaszerű kemény fogakra emlékeztet, míg a mikorrhizában gazdag talajokban vastag, egészséges, laza (rongyszerű) szerkezetű.

Öregapám azt tanácsolta, hogy telepítés előtt legalább egy ásónyi erdei földet dobjunk a városban ültetett növények gödrébe. Vagyis régen kötelezően gondoskodni kellett arról, hogy az új telepítésnél a talajt beoltsák kedvező mikroorganizmusokkal, beleértve a szimbiotikus kapcsolatot kialakító gombákat is, bár akkoriban a mikorrhiza kifejezés még teljesen ismeretlen volt. Habár a mikorrhizák olyan régiek, mint a földi élet, 1845-ig nem is ismerték és egészen az 1980-as évekig tudatosan egyáltalán nem hasznosították őket. A mikorrhizák tevékenységét leginkább az elmúlt 30 évben ismerte meg a tudomány, bizonyítva azt a kijelentést, hogy „eleink természetből eredő okossága ma tudományos felfedezésnek számít”. A legutóbbi tudományos eredmények sok finomhangolást tesznek lehetővé a régi, lapátos megközelítéshez képest. Hasznos gombákat vetnek be az intenzíven művelt (városiasodott) talajok javítása érdekében. Korunk agrárszakemberei is kezdik fölismerni a mikorrhiza két fő típusát (endo és ekto), és gyorsan megtanulják, hogy a hasznos mikroszervezetek hatékony működtetéséhez a mikorrhizának összhangban kell lennie a termesztett növények típusával és fajával. A „zöld ipar szakembereinek” köszönhetően ma már könnyedén, közvetlenül juttathatók a talajba oltóanyagok, nem szükséges lapáttal az erdőbe menni.

A ZFW Hortiservice Kft. 2010 elején mutatkozott be mikorrhiza oltóanyagot tartalmazó termékeivel. Az AEGIS SYM mikorrhizagomba-oltóanyag többféle hasznos gombafajt tartalmaz, közülük a Glomus intraradices és Glomus mosseae fejleszt a legnagyobb micéliumtömeget, így ezek gyorsítják leginkább a növények fejlődését. Az óriási felületű gombafonalak ugyanis a talajban a növény számára felvehetetlen foszfor-, cink-, molibdén- és rézvegyületekhez is hozzáférnek. A termékcsalád tagjai közül az AEGYS SYM Clay agyagos szuszpenzió a gyümölcsültetvényekhez,

az AEGYS SYM Irriga csepegtetőöntözéssel kijuttatható, az AEGYS SYM granulátumot pedig a termesztőközeghez keverhetjük. A Click/HortiTab oltóanyag-tabletta közvetlenül a gyökerek közelében fejti ki kedvező hatását.

Fülei Zoltán

kertészmérnök

 

AEGIS SYM GOMBAOLTÓANYAG

 

 

 

 

 

Az AEGIS SYM a növény gyökereivel szimbiózisban élő mikorrhiza gombaoltóanyag. A gomba micéliumszövedéke (gombafonal, hifa) behálózza a gazdanövény gyökereit, a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás vízhez és oldott tápanyaghoz jutását. A mikorrhiza gombamicélium hatalmas felszínével és a növény gyökereinél nagyobb felvevőképességével több vízhez és ásványi anyaghoz jut. Így például az olyan talajokból, amelyekben a foszfor olyan erősen kötődik a vas vegyületeihez, hogy a növényi gyökerek képtelenek kivonni a foszfort, a gombafonalak ezekhez a forrásokhoz is hozzáférnek, miként a növény számára felvehetetlen cink-, molibdén- és rézvegyületekhez is. Az AEGIS SYM többféle hasznos gombafaj kombinációja, melyek közül a leggyorsabb növekedést és legnagyobb micéliumtömeget növesztő faj a Glomus intraradices és Glomus mosseae.