Nyaralás és kert

Nyaralás és kert

Gazdabolt 2018. júl. 24.

Még javában tart a nyár, de augusztussal megkezdődik a kerti növények téli felkészítésének időszaka. Ha a nagy nyaralás közepette, maradna kevéske idő a kertészkedésre, akkor érdemes a kora reggeli, vagy a késő délutáni órákban hozzáfogni a különben halmozódó munkákhoz.

Nyaralás és kert

Számolni kell a szúnyogokkal is, kiváló ellenszer számító geránium. A muskátli is magába foglaló gólyaorr rokon növények illóolaja sokféle rovart tart távol. A szúnyogokat riasztó oldat általában fitotékákban kapható. Az arc kivételével érdemes a szabadon lévő testrészeket bekenni, a tenyérbe csöpögtetett olajjal.

Jó tervet készíteni, s, ha tanácsolható, akkor érdemes órában, percben megszabni egy-egy feladatra szánt időt. Például legfeljebb fél óra juthat, az ilyentájt aktuális szamócaültetésre. De a gyümölcsöskertben a nyári termés szedése mellett, itt az idő az alma, körte ritkítására is. Ha már ez megtörtént és mégis sok a termés, akkor gondoskodni kell az ágak feltámasztásáról. A kezdő almatermelők, jó, ha tudják, hogy a korai almák nem tárolhatók, ezért, minél előbb fel kell falni.

A rozmaring, levendula, babér dugványát most kell szedni. Ajánlott a paradicsom folyamatos szedése, és a fürtös fajtáknál 6, 7 fürt után a hajtáscsúcsot ki kell csípni.

A gyepek gombabetegségeit – a felismerés után – kezelni kell. Azoknak, akik rendszeresen gyűjtőkosárral nyírnak, nem ártana néhány gereblyés fordulót is beiktatni. Ezután jobban levegőznek és a frissülnek a növények is.

A tavaszi hagymásnövények duggatásának ideje augusztus, az árudákban már érdemes keresni a különlegességeket, mert ezekből hamar kifogynak.

A rózsák is bőven adnak munkát. Most már abba lehet hagyni a trágyázást, ha nem akarják, hogy a szezonban hosszú hajtásokat hozzon. Figyelni kell a lisztharmatra, mert hamar elfertőződnek a futó-, kúszó rózsák. Felszívódó szert érdemes használni. Az elszáradt virágokat továbbra is ki kell csipkedni, így hoz újakat, s nem a terméshozással próbálkozik. De ez vonatkozik, más, folyamatosan, hosszan virágzó növényekre is.