Növényvédelmi teendők – 2022. április 4-10.

Növényvédelmi teendők – 2022. április 4-10.

Pap Edina 2022. ápr. 4.

Az utóbbi években a babérmeggy kertjeink „slágernövénye” lett. Jó híre, szépsége, télen is díszítő értéke és növényvédelmének egyszerűsége vonzó tulajdonságokkal ruházta fel. Több kertészkedő kiváltotta vele a tuját, hamisciprust stb., amelyek a változó klíma miatt egyre több élettani és növényvédelmi problémával küzdenek.

A Szaktanácsadás rovatban gyakran tesznek fel kérdéseket a kertbarátok a babérmeggy hibáival kapcsolatban. Az ismeretek alapján az alábbiakról számolok be.

Főbb betegségei közül első helyen említeném a Stigmina carpophyla okozta levéllyukacsosodás vagy sztigminás betegséget, amely gyakori a babérmeggyen (képünkön). Jellemzője a 2-3 mm kör alakú foltok megjelenése, melyek később kiesnek. A betegség ellen felszívódó gombaölő szereket (pl. Alfa Solo, Score stb.) célszerű alkalmazni.

A lisztharmatfertőzés tünetei a friss, hajtásvégi leveleken deformációval, hullámos levelekkel indulnak, majd a leveleken fehéres bevonat látható. A fehér penészgep alatt a levelek barna színűek lesznek. A betegség egész évben fertőz. Ellene a kéntartalmú (Thiovit) gombaölő szerek mellett az előbb említett felszívódóakat is használják.

Ritkábban, de előfordulhat egy kórokozó csoport által kiváltott tünet: világos barna, az előbbinél nagyobb koncentrikus foltok, bennük kórokozó pontszerű, fekete képződményei láthatók. Az előzőekben felsorolt gombaölő szerek hatásosak a kórokozók ellen.
Kártevői közül látványos tüneteket produkál a vincellérbogár. Károsítása nyomán a levélszélek csipkések, karéjozottak, néha a levelek belsejében is rágások láthatóak. A bogár falánk, de éjszaka aktív. Ellene felszívódó rovarölő szert célszerű alkalmazni.

Esetenként soktápnövényű (polifág) kártevőkkel is találkozhatunk a babérmeggy növényeken. Ilyenek lehetnek a pajzs- és levéltetvek valamint a takácsatkák. Érdemes tehát időről-időre átnézni az ültetvényt és védekezni ellenük a nagyobb kártételek elkerülése céljából.

A babérmeggy egészségi állapotát nagyban befolyásolják egyes termesztéstechnológiai hibák. Hatásukra a növények ellenálló képessége csökken. Általában kerülni kell az erősen meszes talajokat. A növény kissé savanyú közegben érzi jól magát. Erősebb fagyok is kárt okozhatnak. Ilyenkor a levelek alulról kezdve lehullanak, de a rügyekből új levelek alakulnak. A babérmeggy vízigénye közepes, a második évtől csak a száraz, meleg napokon szükséges megöntözni. Tápanyagigénye viszont magas, így célszerű minden tavasszal tartós hatású örökzöld táppal megkínálni. Nedves, árnyékos helyen kedvezőek a körülmények a gombabetegségek számára. Az ültetés kivitelezésekor a hely megválasztása mellett oda kell figyelni a megfelelő méretű ültetőgödörre, a tápanyag-feltöltésre, a talajminőségre és az ültetési mélységre egyaránt.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó