Növényvédelmi teendők – 2022. április 18-24.

Növényvédelmi teendők – 2022. április 18-24.

Pap Edina 2022. ápr. 18.

Gyümölcsfáink virágzása általában elhúzódó volt, sok gyümölcsfajnál még mindig tart. Ebben az időszakban a moníliás betegségek támadása is folyamatos, veszélyes folyamat. Akik most elhalasztják vagy el is hagyják a védekezést, sok visszahozhatatlan kárt idézhetnek elő.

A monília ellen javasolt gombaölő szerek: Switch 62,5 WG, Signum WP, Orius 20 EW, Chorus 40 WG stb. A felsorolt készítmények kis kiszerelésben, szabad forgalomban vásárolhatók. Virágzásban általában 2 alkalommal, de az elhúzódó virágzás idején akár 3-szor is szükséges permetezni a betegség ellen.

A korábbi előrejelzésben részletesen írtam a tafrinás levélfodrosodásról. A betegség ellen újabb permetezés szükséges, különösen a kórokozó számára kedvező hideg éjszakák miatt.

Almafáink levelein már elszórtan megjelentek a varasodás bársonyos, barna színű foltjai. A védekezés aktuális a terjedés megakadályozása céljából. A lisztharmat tünetei elsősorban a hajtásvégek levelein mutatkoznak, piszkosfehér, tömeges, poros képződmény formájában. Elsősorban a fogékony almafajtákat támadja meg a kórokozó évről-évre. Az elhanyagolt védekezés a fát is legyengítheti. A felszívódó Score 250 EC, Topas 100 EC, Chorus 50 WG mellé kéntartalmú gombaölő szert is feltétlenül használjanak.

A Kumar hatóanyaga kálium-hidrogén-karbonát. A készítmény eredményesen alkalmazható az ökológiai termesztésben is. Különlegessége, hogy nemcsak növényvédő szer a varasodás ellen, hanem termésnövelő anyag is.

A réztartalmú készítményeket ajánlott később, a terméskötés utáni fenológiai állapottól használni.
Számos kártevő megjelenése a megszokotthoz képest késik, gondolok itt elsősorban a levéltetvekre. A pajzstetvek (gyapjas és kagylós) viszont már gyakran károsítanak.

A poloskaszagú alma- és körtedarazsak, amelyek a kis gyümölcsök tömeges hullásáért felelnek, általában virágzáskor repülnek. Azokban a kertekben, ahol ez a jelenség általában bekövetkezik, érdemes ebben a fenológia fázisban permetezni méhkímélő rovarölő szerrel (pl. Mospilan 20 SG). Ez a permetezés a cseresznyelégy, egyes gyümölcsmolyok, a bundásbogár és számos más kártevő ellen is jó eredménnyel végezhető, egyúttal a pajzstetvek is gyéríthetőek.

Sokan érdeklődnek a körte hajtáshervasztó darazsa elleni aktuális teendőkről. A károsítás tünete különleges: az arasznyi hajtások vége először fonnyad, majd elszárad. A károsítás határán csavarvonalban elhelyezkedő 15-20 szúrásnyom fedezhető fel. A kártevő lárvája telel át a károsított vesszők aljában és a bábból kikelő darazsak általában május elején repülnek. Tojásrakásuk során alakul ki a már leírt tünet. Védekezni a repülő darazsak ellen tudunk eredményesen szintén a Mospilan 20 SG készítménnyel.

A selyemfényű puszpángmoly lárvakártételére folyamatosan figyelni kell (képen). A második vedlésükön túl lévő hernyók egyre több levelet fogyasztanak. A védekezés elmaradásakor a bokrok belseje láthatóvá válik, az elszáradt levelek, megrágott fás hajtások következtében. A Mospilan 20SG+Lamdex, vagy más kombináció erős vízsugárral és nedvesítőszer hozzáadásával (pl. Nonit, Silwet) eredményesen alkalmazható úgy, hogy a bokrok belsejébe is jusson a permetléből.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó