Növénymenekítés, ha jönnek a fagyos éjszakák

Növénymenekítés, ha jönnek a fagyos éjszakák

Gazdabolt 2017. ápr. 19.

Minden szezonban izgalmas kaland a terasz, balkon növényekkel történő feldíszítése. Bár még a május elejéig a menetrendszerűen érkező fagyos napokra biztosan lehet számítani, de sok kertbarátot ez nem rettenti vissza, már javában ültetnek. Arra azonban fel kell készülni, hogy a hétre ígért fagyos napokon esetleg az egész társaságot ismét védett helyre kell menekíteni.

Növénymenekítés, ha jönnek a fagyos éjszakák

Ha csak néhány órára hűl le az idő, akkor éjszakára elég a fal tövébe húzni a növényeket, de a szobába nyíló ajtó közelsége is igen alkalmas hely, mert szökik annyi meleg, ami biztosítja a túlélést. De védettséget jelenthet egy a naplemente előtt a növényre rakott pléd is.

Aki képes éjjel felkelni és a fagynak kitett növényeit esőszerűen permetezni, éljen a fagyvédő öntözés lehetőségével. A fagyvédő öntözés azon alapszik, hogy a fagyási folyamat alatt egy kiló víz 334,4 KJ energiát ad le környezetének. Feltéve, ha napkelte után melegszik az idő, akkor ez a módszer mínusz 3-4 fokos hideg ellen nyújthat védelmet.

A növények fagytűrése egyébként, koruk előre haladtával  nő. A fiatal növények, az éppen csak gyökeresedett dugványok a legérzékenyebbek. Enyhe fagy során csak a rügyek károsodnak, de elhal a virág is. Aki az időjósokra nem hallgatva, nem viszi védett helyre növényeit, sokat már nem tehet. Ilyenkor csak várni lehet, amíg szerencsés esetben az elfagyott levelek teljesen megbarnulva lehullnak. Súlyosabb esetben a hajtások végei, esetleg az egész ágrendszer visszafagy. Ilyenkor az élő részig vissza kell vágni a növényt.

A fagyérzékeny növények közül a legismertebbek a muskátlik, a szabadban nyaraltatott pálmák, a pistike, a mirtusz, a valódi babér, a kínai hibiszkusz, ismertebb nevén a szobamályva, a fuksziák, az angyaltrombita. A muskátliknál a gyengébb tövek szára is elfagyhat. Néhány nap után kiderül, mekkora a kár. Érdemes a szárcsomókon letörni az elfagyott részeket, különben a környékükön támadhatnak a betegségek. A kora tavaszi fagyok károsíthatják a kannák idő előtt kitett új hajtásait is.