Növényekkel, a rovarokkal szemben

Növényekkel, a rovarokkal szemben

Gazdabolt 2013. ápr. 12.

Mindannyian bosszankodtunk már az asztalra kitett étel körül köröző majd leszálló, rárepülő legyek serege vagy pihenésközben a fülünkbe duruzsoló szúnyogok miatt. Egyre gyakoribb az a kérdés, hogyan is úszhatnánk meg kemikáliák nélkül a rovarokkal szembeni védekezést.

Hamarosan szembe kell néznünk a kellemetlen rovarok hadával és társaságával. Sokat bosszankodunk miattuk és megkeseríthetik a mindennapjainkat, ha hagyjuk.

Különböző védelmeket alkalmazhatunk ellenük. A legegyszerűbb a fizikai módszer akár egy légycsapó formájában. Léteznek kémiai rovarölő szerek, amelyek nem csak a rovarokat pusztítják el, de a környezetre is hatással vannak.

Most bemutatok olyan növényeket a teljesség igénye nélkül melyekkel távol tarthatjuk a rovarokat anélkül, hogy a környezetet terhelnénk velük. A választás csak rajtunk múlik, hogy melyik megoldást alkalmazzuk. Nagyon hatásos módszer természetes rovarűzéshez. Nagyszüleink jól ismerték ezeket a növényeket és előszeretettel alkalmazták is őket.

Az ajánlott növények:
Az itt felsorolt növények nem csak kertünkben, de az otthonunkban, lakásunkban is megszabadítanak a kellemtelen betolakodóktól.

A bodzavirág, Ginkgo biloba, levendula, kakukkfű ezek mind nagyon hatásos növénynek bizonyultak a rovarok távol tartásában.

A cédrusfa a legyek és a szúnyogok távol tartásában kiváló.

A kamillából készített fürdő után a szúnyogok elkerülnek bennünket.

A kámfor szintén kiváló védelmet nyújt a szúnyogokkal szemben. Elég egy pár cseppet tennünk a párologtatóba. Ráadásul a meleg nyári estéken hangulata is van egy-egy meggyújtott mécsesnek.

A citromfű nemcsak a szúnyogok, de a legyek elriasztására is alkalmas. Kiültethetjük a kertünkbe, de a teraszunkra, balkonunkra cserepekben egyaránt kihelyezhetjük. Így egész nyáron védelmet ad.

A mentának nem csak a növénye, de a belőle készített eszencia is távol tartja a rovarokat.

Ezek a megoldások az egészségre és a környezetre ártalmatlanok, egészséget károsító mellékhatás nélkül alkalmazhatóak.