Nemcsak a növények lehetnek színesek

Nemcsak a növények lehetnek színesek

Gazdabolt 2014. márc. 20.

Minden tavasszal érdemes a kert  színesítésén gondolkodni

A szőlőlugas, ha jó fajtát netán fajtákat választanak, sok örömet okoz. Most a tavaszi telepítés utolsó pillanataiban még érdemes gondolni erre a különleges, sok hasznot hajtó árnyékolóra. Még a szabadon álló lugast sem nagy kunszt megépíteni, hát még azt, amelyik valaminek támaszkodik. Szerencsénkre ragyogó csemegeszőlő fajták között lehet a faiskolákban válogatni.

A szezon elején óhatatlan, hogy sokan apróbb, nagyobb módosításokkal igyekeznek nemcsak lakájosabbá, hanem csinosabbá alakítani a kertet. Apró, nem drága trükkökkel is meg lehet törni a kert monotonitását. Az ügyeskedés eredménye a teleken is meglátszik. Ilyenkor ugyanis monotonná válik a máskor szemet pihentető csupa zöld kert is, ugyanis a nyári virágos színek, a tarka levelek a fagyos hónapokra eltűnnek. Az épített műtárgyak festésével lehet az egyhangúságot megtörni. Persze csak a jó ízlés határán belül szabad a szín palettáról válogatni. Nehéz tanácsot adni, mert a színek egymásmellettisége nemcsak kerttulajdonos választásától, hanem a divattól is függ. A színek használatakor azt is el kell dönteni, hogy éppen a környezetbe beolvasztani, vagy kiemelni akarnak bármit.

Lehet a télen is kint maradó kerti padot, széket, vagy éppen a lomb nélkül maradó lugast, növénykarót, edényt pingálni. Szeles, meleg tavaszi napokon néhány óra alatt jól száradnak a vizes alapú jól fedő lazúrok, ráadásul ezek nem is szennyezik a környezet.

Érdemes a mostani tavaszi kerti munkák idején az ágyásszegélyekre is gondot fordítani. Ezek is színfoltok, pontosabban a környezettől eltérő vonalak lehetnek és a rendezett kert benyomását keltik. Ha ilyen eddig nem volt a kertben, akkor elkészítésükre most érdemes időt fordítani. Sokak lendít a gyep, ágyás, cserjefolt képén, ha egymástól határozott vonallal választódnak el. Már maga az ágyásszegély is díszítőelem. Vannak betonból előre gyártott elemekből-, egymáshoz erősített darabokból álló mini fakarámok-, merev, vagy flexibilis műanyagból készített ágyássegélyek. A legjobban a földbe süllyesztett, hosszabb falécekből készített elválasztó mutat. Ezt, ha megfelelő mélységbe ássák, szintezik, akkor a fűnyírást sem aggatja. Ezt a földbe ásás előtt, valamilyen fát védő anyaggal kezelni kell, s utána festhető bármilyen színre. Csinosak az olyan emelt ágyások is, amelyeket ilyen fakarám határol.

Nem giccses az sem, ha a csupasz falakra a család ügyesebb kezű piktorai valamilyen grafitit biggyesztenek. Csigák, kagylók, fényes emléktárgyak, vagyis bármi ragasztható az amúgy egyhangú felületre. Az sem baj, ha ezt nyáron valamilyen lombhullató futó-, vagy kúszónövény takarja az ilyenkor előbújó díszeket.

A művi tárgyak mellett, a már beállt kert színesíthető egy-egy dekoratív növénnyel, virágos ágyásdombbal, vagy cserjecsoporttal. Egy-egy kert folyamatosan változtatható, ha nem tetszik valamely részlete nyugodtan irtsák ki a cserjét, fák, számolják fel az ágyást. A nagyobb földmozgatással járó munka ideje ugyan az ősz, de még tavasszal is jobb az új kerti rendet kialakítani, mint elhagyni az amúgy tervbe vett átalakítást. Amióta a faiskolák a drágább növényeik zömét földlabdával árusítják, az ültetés idejének nincs különösebb jelentősége. A tavaszi ültetésnek különösen az érzékenyebb, helyi fagyvédelmet igénylő növényeknél van jelentősége.