Napfényes slagtekerés

Napfényes slagtekerés

Gazdabolt 2013. szept. 19.

A fagy beállta előtti utolsó hetekben akad munka bőven a kertekben, ilyenkor már szervezni kell a vezetékek, medencék víztelenítését.

Az enyhe ősz a kertészkedőknek jó alkalom a kert kényelmes téliesítésére. Az öntözőtömlőt ebben az időszakban már össze lehet tekerni, s el lehet rakni, hogy ne a fagyos hóban várja a tavaszt. Erre – az egyébként nem túl megerőltető – munkára nem árt a legmelegebb napszakot választani, azokat az órákat, amikor kisüt a nap. Ilyenkor ugyanis nem olyan merev a műanyag, s a tömlő tavaszig megmarad feltekert állapotában. A tekeréskor arra feltétlen ügyelni kell, hogy még a drága, erős falú slag se törjön meg, mert a törések mentén meggyengül a szövete és a legkellemetlenebb pillanatban elrepedhet. Jó, ha segítség is van, mert ilyenkor az egyik húzza a slagot, a másik pedig precíz karikába tekerheti.

A téliesítés fontos pillanata a víztelenítés, amely a slag esetében nem is olyan könnyű feladat, ha vízzáró gyorscsatlakozó is van a csövön. Ilyenkor le kell szerelni az apró szerkezetet, vagy egy csatlakozó elemet beledugni, hogy a víz távozhasson. Az öntözőfejeket is érdemes karbantartani. A vízköves finomabb részeket vízkőoldóval lehet tisztítani, ami a búvárszivattyú vízkőmentesítésére is alkalmas. Egy nagyobb vödörben vagy lavórban kell híg oldatot készíteni, s ebben kell néhány óráig áztatni a szivattyút, majd járatni, hogy az oldat a belsejét is jól átjárja. Ezek után nem árt az öblítés, s a kiszárítás, majd a finom olajjal futtatás sem. Nem szabad a tavaszi slagbontáskor megfelejtkezni arról sem, hogy ezek az üregeket csábító póklakok, s, ha rögtön összeszerelik és vizet engednek a szórófejekhez, akkor ezeket eltömíthetik a téli póklakások maradványai vagy maguk a pókok. Aki már tisztogatott így eltömődött szórófejet, a következő tavaszi indításkor emlékszik arra, hogy először a csupasz slagon kell átfuttatni a vizet, s csak később csatlakoztatni az öntözőt.

A föld alatt lévő öntözőrendszer főbb csöveit, ha igényesen készítették, a fagyhatár alá ásták. De az sem baj, ha közvetlenül a talaj alá kerültek, látszólagos merevségük ellenére ugyanis ezekben a csövekben van annyi rugalmasság, hogy a jegesedés miatt ne törjenek el, ha télire marad a rendszerben víz. Általános szabály azonban: az öntözőrendszer őszi leállítása után vízteleníteni kell. A víztelenítés módjáról már a rendszer telepítése előtt lehet dönteni: külön kompresszorral, kézzel nyitogatott csappal vagy automatikusan történjen-e. Az automatikus ürítő szelep minden öntözés után működik.