Most nyeshető a tuja

Most nyeshető a tuja

Gazdabolt 2016. márc. 24.

Ilyenkor még a kisebb kertekben is rengeteg a munka, már az is tekintélyes feladat, hogy a teendők fontossági sorrendjét felállítsák. A napokban mindenképpen idők kell szakítani az örökzöld tűlevelűek, tuják metszésére, de csak akkor, ha feltétlen szükséges.

Most nyeshető a tuja

Az örökzöldeket is lehet metszeni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az óriásokat törpévé lehet alakítani. A hobbikertésznek ollóhoz, fűrészhez azonban csak akkor szabad nyúlnia, ha baj van: túlzottan megnőtt a sövény, letört a fenyő ága, vagy valamilyen, csonkolással megoldható probléma áll elő. De minimálisan szabad metszeni, mert az örökzöldek többsége ezt meglehetősen rosszul tűri, lassan nő, s vannak olyanok is, amelyek nem is fedik el az olló, vagy fűrész okozta lyukakat. Egy jó karban lévő, 8-10 méter magas tujasövény 3-4 év alatt fedi el teljesen azokat a sebeket, amelyeket a lefejezéssel okoznak. Ezzel együtt nem állítom, hogy növekedésük nem tartható kordában, de figyelemmel kell lenni a lassú növekedésre. A tiszafa jól tűri a metszést. A tujákat kora tavasszal lehet metszeni, mert áprilistól májusig tart az intenzív növekedési időszakuk és ilyenkor a zsenge hajtások elfedik sebeiket. Az oszlopos tuják kajla oldalhajtásait érdemes finoman nyirbálni, hogy kecses maradjon a korona. A gömb vagy kúszó változatoknál, értelemszerűen a törzsből előtörő minél nagyobb számú körkörös elágazást kellene nevelni. Ezt úgy lehet elérni, hogy a feleslegesnek gondolt hajtások csúcsát visszavágják. Néhány örökzöld, például a boróka és az oszloptuja csak a külső részén növekszik. Ha ezeket a növényeket erőteljesen visszavágjuk azért, hogy az elhaltnak tetsző részeket belülről eltávolítsuk, csupán a növény törzse és ágai maradnak meg, tűlevelek nélkül, ezek pedig nem fognak visszanőni.

Ha már az örökzöldekbe matatnak, kiderülhet, hogy valami nyavalya kínozza őket. Nem is csoda ez, hiszen többségük nem az átlagos magyar kertekbe való, ugyanis a bajba jutottak víz és párigényesek. Szomszédunkban figyelek egy, a ház tetőcsatorna kifolyójában álló tujasort. Az 5-6 méteres, eddig egészséges sorból az 5-6-ik helyen állók a télen kiszáradtak. Ha megkérdeznének a kiváltó okról, javasolnám, hogy a többit öntözzék, mert a mostani kevés csapadék miatt ezeknek már nem jutott elég víz. De nem kérdeznek.

Akinek száraz, napos áll tujasora jobb ha felkészül az egyre melegebb nyarakon az öntözésre és a hajnali vagy délutáni növénymosásra, az ilyen fáknak szükségük van a tápanyag-utánpótlásra is. Nem kell tőlük sajnálni a hosszú hatástartamú mű- és szervestrágyát. Ha kevés a víz és a táplálék szűkében állnak hamar jönnek a levél- ág elhalással járó betegségek. Támadnak rovarok, gombák. A tűlevelűek kényes növények, mert a réz általában nem jó, de sok más szert lehet használni. Ezzel szemben a legjobb gondoskodni az elegendő tápanyagról és nedvességről.