Most lehet a fenyőlutrin tenni

Most lehet a fenyőlutrin tenni

Gazdabolt 2013. dec. 12.

Szerencsés ahol a szabadban élő fákat lehet díszíteni

A karácsonyfa vásárlásához annak könnyű tanácsot adni, aki ismeri a fenyőféléket és a tartási, tárolási hibáikat. A karácsonyi fenyő vásárlása lutri, hiszen nem tudni, miként szerepel majd az esztendő talán legfontosabb családi ünnepén a gyakran csak hamarjában kiválasztott példány. Ahogy sok minden, úgy ez a kényes portéka is bizalmi cikk, nem mindegy ugyanis, kit engedünk a lakásba. Nem elég csak a méretre, a formára és az árra is figyelni. A fa tartósságának előfeltétele, hogy minél később vágják ki, és nedves, párás helyen raktározzák. Jó tudni, hogy a legtöbb fát már hetek óta kivágták. Nem érdemes bedőlni a kereskedők elmondásának, a most kínált fákat már hetek óta kivágták. Amelyiket importálták, azok már hónapokat is tölthettek gúlában. A faiskolákban, régi ismerős árusoktól vásárolt fenyő általában nem okoz csalódást. A nagy bevásárlóközpontok és benzinkutak akciós – rendszerint egységáras, előre csomagolt – fáinál már nagyobb a rizikó.

A fenyővásárlást nem érdemes néhány nappal az ünnep előttre időzíteni. Ilyenre csak azok vállalkozzanak, akik nem tudják a fát szabadban tárolni. A kivágott fa levélhullatásának csökkentésére vagy magakadályozására kevés lehetőség kínálkozik.

A válogatáskor arra kell gondolni, hogy a vásárlónak van némi esélye a levélhullással összefüggő frissesség megállapítására. Az első tanács, hogy nappali világosban kell kiszemelni az alkalmas példányt. A bátrabbaknak a fát meg kell markolni, s a tönkjét a földhöz ütögetni. Ha csomókban pereg a levél, akkor jobb másikat választani. Ha csúnyán nézi az eladó az ilyen tesztet, akkor van szolidabb módszer is. Egy átlagosnak mutatkozó fenyőlevelet le kell az ágról tépni és meg kell hajlítani, ha, mint a rugó gyorsan kiegyenesedik van esély, hogy legalább a szentestén nem lesz kopasz a fa, ha viszont a tű görbe marad, akkor új fát kell keresni. Ha megbukott a levélteszten az eladó, akkor nem érdemes ugyanannál az árusnál másik fajtával próbálkozni, ugyanis a fajrokonokat általában egy időben, egy helyen vágták, és ilyenkor egyformán hullik a levél. Ha viszont a fajban határozott a szándék, akkor érdemesebb másik árust keresni.

A családi viták elkerülése végett érdemes a vásárláshoz elvinni a talpat is, amelybe többnyire hajlandók befaragni a fát az árusok. Már mindenütt van hegyezőgép, ha nincs, akkor is érdemes könyörgőre fogni, általában előkerül egy ügyes kisbalta, és a szakember hamarabb elkészül a faragással, mint karácsonykor a ház ura.

A kiszemelt fenyő szépsége mellett fontos az is, hogy miként viselkedik a lakásban. A kertes házban lakók a megvásárolt karácsonyfát a beállításig bokrok közé fektessék. Az erkélyen pőre tárolás, vagy az ablakon kilógatás korai fenyőhalált okoz, mert a téli napsütés és a szél is szárít. Akinek nincs kertje, bokra, a lakás leghidegebb helyiségében, vízbe állítsa. A vágott fenyők között talán az egyetlen a luc, amelyik frissen vágottan képes vizet felvenni, ezért száraz levegőjű lakásban érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani. Az ezüstfenyőt nem érdemes vizezni, tűi így is, úgy is megszáradnak és lehullanak. A nordmann fenyő levelei az ágon maradnak még megszáradva is. A duglászfenyő narancsillatú levelei megszáradva sem hullanak le. A hosszú levelűek többsége kis faként nem mutat jól, de legalább nem hullik. Az összekötözött karácsonyfát nem szabad nedves papírral burkolni, vagy nejlon zsákba csomagolni.

Egyre többen reménykednek abban, hogy a tűvesztéssel járó látványos fenyőhalál megelőzése miatt földlabdás példányt, de arra valójában kevés az esély, hogy túléli az ünnepet, és a kertbe kiültetve majd pompás fává növekszik. A lelkiismeret megnyugtatható, ha gondosan öntözik a cserepes vagy vödrös fenyőt. Sok vízre van szüksége, hiszen a novemberben megkezdett szendergését egy-két hétre fel kell adnia, hogy a jól fűtött szoba dísze lehessen. Az óvatos be- majd kiszoktatással (a szoba előtt és után hűvös helyen tárolva) növelni lehet a túlélés esélyét. Könnyen elképzelhető, mi történik, ha vízkereszt elmúltával hirtelen kikerül a hidegbe a dédelgetett fenyő. A tapasztalatok szerint ritkán sikerül túlélni a kalandot.