Mikulásvirágot az ünnepekre

Mikulásvirágot az ünnepekre

Gazdabolt 2012. nov. 16.

A virág boltokba lassacskán elfoglalják a helyüket, ezek az ünnepi hangulatot árasztó növények. A mikulásvirág sok helyen a karácsony szimbólumát jelképezi! Nagyon kedvelt, ünnepi hangulatot árasztó növényünké vált. Különböző méretekben és több színárnyalatban is kapható.

Közép-amerikai fennsíkok nedves, trópusi területein 3-4 m magasra is megnövő  törzses fa. Az indián tisztaság jelképeként termesztették. Az aztékok a növény piros leveléből festékanyagot vontak ki, gyógynövényként pedig lázcsillapításra használták. Európába az 1800-as évek elején került, a díszítő értéke miatt hozták be.

Egylaki, váltivarú, virágai a hajtások csúcsán fejlődnek. Szórt állású levelekkel rendelkezik. Rövid nappalos növény, így november közepe- vége felé kezdenek el a fellevelei színeződni.  Decemberben virágzik. Többségük piros színű fellevelekkel rendelkezik,  de van rózsaszín, fehér, sárgás árnyalatú, és láttam már kék színben is. Válogathatunk kedvünkre attól függően, hogy éppen milyen szín illik a karácsonyi dekorációnkhoz.

Egy-két jó tanács

Vásárláskor kérjük meg az eladót, hogy alaposan csomagolja be a választott növényünket, hogy meg ne fázzon, amíg hazaérünk vele.

Otthon keresünk a számára egy világos, de ne túl meleg helyiséget. A vegetatív növekedés időszakában a fényigénye magas. A számára megfelelő hőmérséklet 16-20 0c. A túl melegben lehullik a levele, sőt 23-24 0C-on már a teljes növény is elpusztul. Földjét mindig tartsuk nedvesen. Folyamatos vízellátást igényel. A pangó vizet nem szereti. A tálkájában ne álljon a víz. A tűző napfénytől, huzattól, változó hőmérséklettől óvjuk. Száraz levegőjű helyiségnél, párásítsunk. A laza szerkezetű, enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli, és abban fejlődik a legjobban.

Amikor levelei elkezdenek hullani, akkor vágjuk vissza, majd tegyük el pihenni a növényt. Áprilisban ültessük át friss földbe és tegyük az árnyékba. A legjobb, ha lehetőségünk van rá és kivisszük egy árnyékos helyre, a szabadba. Öntözzük folyamatosan és tápoldatozzuk kéthetente. A növény nyáron szép zöld lesz, de ilyenkor még nem színeződik.

Ősszel meg kell növelni a sötét órák számát, majd október hónaptól ismét elkezdenek színeződni a levelek!

Fontos tudni róla azt, hogy mérgező! Főleg akkor, van ennek az információnak nagyobb jelentősége, ha kisgyermekeink vagy háziállataink vannak. A méreganyagot a tejnedve tartalmazza. Allergiás bőrreakciót váltanak ki. A növénnyel való foglalkozásnál ajánlott a kesztyű használata. Színes fellevelei felkelthetik az érdeklődést a kisgyerekek vagy háziállatok körében.  Gyomorba jutva, hányást okoz.

Előforduló gyakoribb betegsége, kártevője, élettani, tartási problémákból keletkező, okok:
Betegségei főleg a szürkepenész és a gyökérrothadás. A száraz levegő mellett pedig a takácsatkák és az üvegházi molytetvek támadhatják meg. A túl meleg helyiségben pedig elpusztul, a növény. Sárguló, lehulló leveleket a hideg és a pangó víz okozza.

Ezzel a színpompás növénnyel kívánok, szép ünnepi készülődést.