Mikrotápanyagok: A vas

Mikrotápanyagok: A vas

Gazdabolt 2014. júl. 14.

vashiany_cser.jpg
Vashiány cseresznyelevélen

Annak ellenére, hogy már az 1800-as évek közepén elsőként ismerték fel a vashiány tüneteit, még napjainkban is a legnehezebben orvosolható, jelentős károkat és termésveszteséget okozó hiánybetegként tartjuk számon. Pedig a napjainkban beszerezhető, a vashiány megszüntetésére szolgáló, vaskelát-tartalmú levél- illetve talajtrágyaféleségek hatékonyságukban messze felülmúlják a régebben alkalmazott vassókat.

A vashiány okai
A vashiány a talaj kémhatásától (pH) függetlenül előfordulhat. Elsősorban a meszes és magas agyagtartalmú talajokon jelentkezik. „Mészklorózisnak” is nevezik. A jó levegőzésű mésztalajokon a vashiány szinte elő sem fordul. Valószínűsíthető, hogy a bikarbonát-ionok feldúsulása gátolja a vas felvételét.
Leggyakoribb ionantagonizmusok a vas esetében: P/Fe, Cu/Fe, Mn/Fe, Co/Fe.

vashiany_rhod.jpg

Vashiány havasszépén

A levegőtlen talaj, a meszes vízzel történő öntözés, az éretlen trágya használata vas-hiányt okozhat, főleg magas pH-érték és nagy foszfortartalom mellett. Az érett istállótrágya és a talaj nagy szervesanyag-tartalma viszont elősegíti a vas felvételét.
Savanyú talajokon a nehézfémionok – Cu, Ni, Co, Zn, Mn – szorítja ki a vasat. Ez vaskelát-adagolással megszüntethető. A réz- és mangántartalmú növényvédő szerek (réz illetve mankoceb hatóanyag) rendszeres használata is vashiányhoz vezethet.
Nagy adagú foszfortrágyázás is kiválthatja a vashiány tüneteit, amelyet a magas kalciummennyiség még fokozhat.
Az ún. „rosszidő-klorózis” hűvös, nedves időben, gyenge fénysugárzás mellett léphet fel. A talajvízben ilyenkor több széndioxid oldódik föl, és így fokozottan érvényre jut a vashiány.

vashiany_pet.jpg
Vashiány petúnián

Meszes talajokon a kálium serkenti a vasfelvételt. A K-hiány pedig – ha magas a talaj foszfor- és kalciumtartalma – elősegíti a vashiány kialakulását (pl. szőlő sárgalevelűsége).
A nitrát előmozdítja a vasklorózis fellépését, míg az ammóniumszulfát elejét veszi. Ennek oka a pH-érték változása.
A gátolt gyökérfejlődés, aminek számos oka lehet, is vashiányhoz vezet.
Az újabb kutatások azt jelzik, hogy a klorótikus növényállományú talajokban feldúsul a kénhidrogén, ami erősen toxikus a növényekre. Megköti a nehézfémeket, köztük a vasat is.
A nehéz munkagépek taposása – főleg nedves talajon –, illetve magas kéntartalma miatt a szennyvízzel való öntözés ugyancsak vashiányt válthat ki.

A vashiány tünetei

vashiany_szolo.jpg
Vashiány szőlőleveleken

A vashiány minden más elem hiányjelenségeinél határozottabban, nagyon tipikus formában nyilvánul meg az egy- és kétszíkű növényeken egyaránt. A növény legfiatalabb levelei kezdetben sárgászöldek, majd a hiány fokozódásával a zöld erezet közei citrom- vagy narancssárgák lesznek. Súlyosabb esetben a klorózisaz erekre is átterjed.
A vashiány következtében általános jelenség a növekedéscsökkenés és a gyenge virágkötés. Korlátozott a gyümölcs kötődése és színeződése is. Általában nem következik be elhalás, a gyümölcsfákon és bokrokon olykor csak néhány ágon mutatkoznak a tünetek.
Enyhe vashiány esetén a növény teljesen visszazöldülhet, ha a kedvezőtlen hatások megszűnnek. Hosszabb ideig tartó, súlyos vashiány esetén a növénynek valamennyi levele klorótikus lehet, később a szélektől kezdődő nekrózisok, levélhullás, ágelhalás is bekövetkezhet. Csökken a növények fagy-, illetve télállósága.
A citrusfélék gyümölcse apró, kemény, szárazhúsú lesz. Szőlőnél bogyóelrúgás, csökkent vesszőnövekedés is előfordulhat.

vashiany_szamoca.jpg
Vashiány szamócán

A savanyú talajokhoz alkalmazkodott növényeknek (áfonya, Rhododendron-félék, hortenzia, stb.) gyenge a vasfelvevő képessége.
A málna, szeder és szamóca nagyon érzékeny a vashiányra. A ribiszke, rózsa, szegfű, primula, muskátli, petúnia, fagyal, gyöngyvessző, liliom és a japán birs a talaj nagy foszfortartalma esetén mutatja a vashiány tüneteit. A karfiol, a bimbóskel, a fejes káposzta klorótikus tünetekkel jelzi a vashiányt. A paradicsomon a legfiatalabb levelek levélkéinek alapi részén kezdődik a klorózis.

A vashiány orvoslása
A vas-hiány ellen a legeredményesebb védekezés a kiváltó okok megszüntetése, kiegészítve vaskelát-adagolással talaj- illetve lombtrágya formájában. Ilyenek: Fitoferr, Ferribene, Mikromix-G vas, Voligop mikroelemes műtrágya, valamint Fitohorm, Damisol, Voligop oldatműtrágya.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó