Mikrotápanyagok: A bór

Mikrotápanyagok: A bór

Gazdabolt 2014. júl. 7.

borhiany_karfiol.jpg

Bórhiány karfiolon


A talaj kis vagy közepes bórtartalma esetén a szárazság, a magas pH-érték és a meszezés elősegíti a bórhiány fellépését. A bór hiánya mindig a legfiatalabb leveleken, valamint a hajtások és gyökerek tenyészőcsúcsain jelentkezik. Az ionantagonizmus Ca/B vonatkozásában bír gyakorlati jelentőséggel.

A bórhiány tünetei
A répaféléken (cukor-, takarmány-, karó-, tarló-, sárgarépa), valamint a zeller és retek szív- és szárazrothadása, a test üregessége vagy a levelek rozettásodása és a tenyészőcsúcs elfeketedése a bórhiány tipikus tünetei.

borhiany_paradicsomlevel.jpg

Bórhiány paradicsom levelén


A káposztaféléken (fejes-, takarmánykáposzta, bimbóskel, karfiol) kemény, töredezett, besodródó levelek, rozettásodás, parás dudorok a torzsán és a levélnyélen, üreges torzsa nedves, barnás bélszövettel utal bórhiányra.
A repce „ülve marad”, szára megvastagodik, a levelek széle és fonáka lilásra színeződik, virágzat nem vagy gyengén fejlődik. Napraforgón a legfiatalabb levelek alapi részüktől kezdődően sárgulnak, kicsik, töredezők, nekrotikusak. A virágképzés elmarad, vagy erősen torzult tányérok fejlődnek.
Az uborka tenyészőcsúcsa megvastagszik, a legfiatalabb levelek kicsik, szürkésbarna elszíneződéssel elhalnak, ízközei rövidek.

borhiany_salata.jpg

Bórhiány salátán

A fejessaláta csökött, rozettás. A legfiatalabb levelek kemények, sárgák, kanalasak, a csúcs közelében barna foltosak. A tenyészőcsúcs a legfiatalabb levelekkel együtt feketedés kíséretében elhal (szívnekrózis).
A paradicsomon a bórhiány-tünetei hasonlítanak a salátánál leírtakhoz, a legfiatalabb levelek megbarnulva, lankadtan csüngenek a növényen.
Gyümölcsfákon a rügykezdemények elhalnak. A levelek a normálisnál kisebbek, jellemzőek a merev tartású levélcsomók. Kevés a virág- és gyümölcskezdemény, jellemző a virághervadás. Az alma és a körte esetében a torzult, barnafoltos gyümölcsök belsejében parás foltosságot fedezhetünk föl, elsősorban a magház környékén. A szilva, cseresznye, kajszi és őszibarackfák termésén a gyümölcshéj felrepedezik, a gyümölcshús barnafoltos lesz.

madarkas_furt.jpg

Madárkás szőlőfürt

A szőlő fiatal levelei aprók, torzak. a klorózis a levélszéltől kiindulva az erek közt foltszerűen terjed, a szélek megbarnulva elhalnak. Az ízközök rövidek, megvastagodottak. Fokozott az oldalvesszőképzés. A virágok elrúgódnak, a fürtök "madárkásak" lesznek.
Rózsán a fiatal levelek és az elágazások deformáltak. A rövidebb sziromlevelek széle rojtos, a virág borzas kinézetű.
Tűlevelű növényeken deformált, csavarodott, megvastagodott, kékeszöld, részben összetapadt nekrótikus csúcsi részek, és rozettásan elhelyezkedő tűlevelek, valamint fokozott gyantakiválasztódás a bórhiány tipikus tünetei. A növény bozontos kinézetű, a hajtáscsúcsok villásan szétágaznak. A hiánytünetek kialakulását lombtrágyázással akadályozhatjuk meg.
A felhasználható bórtartalmú lombtrágyák: Fitohorm bór, Solubor, Damisol Bór, stb.

A bórtöbblet tünetei
Bórtöbblet hulladékkomposzt felhasználásakor, vagy bórtartalmú vízzel való intenzív öntözés

bortobblet_citrom.JPG

Bórtöbblet tünete citromlevélen

következtében léphet fel. A nem jól kiégetett cserépedényekben és a mázas edényekben nevelt növényeken is jelentkezhetnek a bórtöbbletből adódó károsodások. A többlettünetek először az idősebb levelek csúcsán és szélein jelentkeznek, és onnan terjednek tovább a csúcsi részek felé. Kezdetben klorózis mutatkozik, de néha anélkül világos vagy sötétbarna nekrótikus, összefolyó foltokban elhalási tünetek jelentkeznek a levelek fodrossága mellett. Meszezéssel, esőszerű öntözéssel a bórtöbblet jó hatékonysággal enyhíthető, vagy teljesen megszüntethető.
Szőlőn a bórtöbblet a levélszélek klorózisával, illetve vörösödésével jár. Apró, nekrótikus pontokból fokozatosan szélesedő szegély alakul, végül a teljes levél elsárgul, felpúposodik és elhal.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó