Mezőgazdasági Szakkiállítás

Mezőgazdasági Szakkiállítás

Gazdabolt 2013. máj. 1.

Idén is megrendezésre került iskolánk, Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Kollégium és VM Gyakorlóiskola tangazdaságában, Sződligeten (Floch-puszta), a regionális mezőgazdasági szakkiállítás, immáron a 13. alkalommal.

Akik idén is kilátogattak a rendezvényre, azokat nagyon széles és színes programok sokasága fogadta. Bőven volt miből válogatniuk, azoknak, akik kapunyitástól egészen a zárásig jelen voltak jutott bőven idejük mindenre. Több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a bemutatók és kulturális programok.

A belépés teljesen ingyenes volt, sőt minden belépő ajándék tombolával lett gazdagabb.

A Himnuszt követően az ünnepélyes megnyitó vette kezdetét. Kovács József iskolánk igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, majd Gál Ferenc KASzK főigazgatója elmondta a beszédét. Ezt követte a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium bevonulása, melynek két hölgy tagja is volt. A hölgyek Lafkó Zsuzsanna (tanárnő) és Simo Hajnalka, látványos hosszú vörös ruhában lovagoltak. Nagy szakértelemmel és magabiztosan ülték meg a lovakat. Egész napos konferanszié Čović Judit és Johannes Scherrenberg voltak.

[caption id="attachment_1336" align="aligncenter" width="400"] Gál Ferenc KASzK főigazgatója elmondja a beszédét[/caption]

A többi tagintézmény is képviselte magát.

[caption id="attachment_1341" align="aligncenter" width="368"] Egyenesen a Varga Márton, mikrószaporító laborból[/caption]

A szakmai bemutatók közül, hogy csak párat említsek, volt lovas bemutató, mezőgazdasági veterángépek találkozója, ló patkolás, juhnyírás, szántás, munkakutya bemutató, szakmai előadás és még folytathatnám.

A kulturális programok keretében táncegyüttesek (Perdülő táncegyüttes Göd, Wilden Rosen Nagymaros, Vácrátóti néptáncegyüttes, Ikladi hagyományőrzők), szórakoztatták az arra kíváncsi látogatókat.
Egész nap tartottak a lovas, és fogathajtó versenyek.

[caption id="attachment_1355" align="aligncenter" width="368"] Fogathajtó verseny[/caption]

Ez alatt zajlott a magyaros ételek főzőversenye is.

Aki pedig nem volt érintett a főzőversenyben, az sem maradt éhesen, hisz erről Nagy Tamás (tanár Úr), gondoskodott. A tanár Úr közreműködésével mintegy 100 adag reggeli és 650 adag ebéd talált gazdára.

A hobbiállat kiállításra rengeteg látogató érkezett, ahol a bátrabbak kígyókat is simogathattak, Varga György (13/b), tanuló jóvoltából. Mint a kígyók tulajdonosa, Ő tette lehetővé, hogy jobban megismerhessük ezeket a sokszor félelmetes, de még is veszélytelen állatokat.

A kicsiket várta a szénatároló, az-az a játék sziget. Ahol a népi játékokat hozta vissza és elevenítette fel, Mekes Mihály (tanár Úr), már rég elfeledett és homályba merült egyszerű és még is nagyszerű ötletekkel találkozhattunk. Indult aszfalt rajzverseny, arc kifestés, színezés, kis bárány és kecskesimogató, de a nyuszikat is meglehetett simogatni. A legnagyobb attrakció és felfedezés a gyerekek részéről az egymás mellé elhelyezett szénabála volt. Felszabadult boldogsággal és örömmel vették birtokba és ugráltak kedvükre.

Nehéz lenne felsorolni, azok nevét, akik lehetővé tették, és segítettek abban, hogy ez a nap zökkenő mentesen alakuljon. Azt hiszem, nem tévedek, ha azt írom, hogy mindenki alaposan kivette a részét, mint dolgozó és diák egyaránt.