Mérgező sakktáblák

Mérgező sakktáblák

Gazdabolt 2013. febr. 13.

A hagymások között is fura figuráknak számítanak a kockás liliomok. Mintegy száz faj alkot közeli rokonságot és kényesebbek mint a hozzájuk hasonlóan felálló száron virágzó tulipánok.

A már emlegetett tulipánoknál jobban mutatnak az ágyásban, hiszen mindegyik fajukat a bókoló virág és a többségében sakktáblaszerű mintás szirmok jellemzik. Magyarországon a természetben a Mocsári kockásliliom fordul elő. Ahogy a nevéből kiderülhet elsősorban vizenyős területeket érdemes keresni a már melegebb tavaszi napokon, ugyanis ekkor virágzik. Később már botanikus legyen a talpán, aki az ilyen térséget jellemző dús vegetációban, pusztán leveleiről felismeri.

A szépségen túl más előnyük, talán csak az, hogy a földben hagyott hagymájuk nem vándorol, ahogy például a tulipánoknál ez megszokott. A kert hűvös, nedves, árnyékos helyére valót – ott, ahol a mohák érzik jók magukat. A nálunk vadon is megtalálható a tavasszal nyíló Császárkorona, Csillogó púposliliom, Farkastojás-, Török-, Perzsa-, Pontusi kockásliliom

Figyelmen kívül nem hagyható egyetlen bajuk, hogy minden porcikájuk, főleg hagymájuk mérgező. Pontosabban olyan alkaloidákat tartalmaznak, amelyek mértéktelen fogyasztása a gerincesek körében nagy bajt okozhat. Az anyjuk közelében felnövekvő állatok ezt pontosan tudják, hiszen az alomban hagyott ürüléket vagy a mama végbélnyílását szaglászó gyermeksereg pontosan tudja mit evett a szülő. Az állatbébik tehát tudják; mit szabad és mit nem.

A kultúrlényeknek pedig meg kell tanulni, hogy a szép kockásliliomok nem ennivalók! Ide kívánkozik, hogy kockásliliomok esetében az alkaloidok okozhatják a bajt. (Az alkaloidok bonyolult, nitrogéntartalmú vegyületek. Nagy részük erős méreg, ugyanakkor hozzáértők kezében gyógyító hatásúak.)

Némi utánanézés közben kiderült, hogy a kockásliliomok legalább nyolc szteroid-alkaloidot, például a peiminet és peimininet; és több, mint 20 más alkaloidot, főleg fritiminét tartalmaznak a kockásliliomok. A kutatók néhány alkaloidok izoláltak és kiderült, hogy köhögéscsillapító, simaizom relaxáló így vérnyomáscsökkentő hatásúak. Tudott, hogy a kockásliliom alkaloidái légzés gátlók, vérnyomás és szívverés ütemének csökkenését okozzák és izombénulást is okozhatnak.