Megkerülhető kerthibák

Megkerülhető kerthibák

Gazdabolt 2018. ápr. 8.

Húsz fokos meleggel, néhány hetes késéssel, de teljes erejéből megérkezett a tavasz, a kertek tele vannak virággal, a fák-bokrok legszebb zöld ruhájukban illegetik magukat, lassan lehet füvet nyírni, ilyenkor a kertet szerető emberek fura bizsergést éreznek, és azon gondolkoznak, mit lehetne még a kertbe ültetni, hogyan lehetne átrendezni a már meglevő növényeket. Az alábbiakban 10 olyan hiba, amit a kezdők szoktak elkövetni. Kerüljük el őket!

  1. hiba: Tervezés nélkül kezdeni

Mielőtt elindulunk a kertészetbe, szánjunk időt a kert megtervezésére. Ezzel mindjárt elkerülhetjük a későbbi összevisszaságot és ellenállhatunk annak a késztetésnek, hogy sokkal több növényt vásároljunk, mint amennyi elfér a kertben.

  1. hiba: Sajnálni a pénzt a jó minőségű szerszámokra

Vásároljuk meg a lehető legjobb minőségű szerszámokat. A túl olcsó szerszámok elgörbülnek, eltörnek, és amellett, hogy bosszúságot okoznak, hosszú távon a sorozatos cserék miatt többe is kerülnek.

  1. hiba: Nem venni figyelembe a talaj állapotát

Ültetés előtt elő kell készíteni a talajt. A túlságosan kötött talajba nehéz ültetni, és rendszerint a tápanyagtartalma is kicsi. Ássuk fel az ültetésre szánt területet, dúsítsuk a földet komposzttal vagy szerves trágyával! A komposzt sok tápanyagot juttat a talajba, javítja annak vízháztartását, és segíthet a kártevők elleni küzdelemben is.

  1. hiba: Rossz helyre ültetni

Figyeljük meg, hogy kertünk egyes részei a különböző napszakokban mennyi fényt kapnak, és a növényeket fényigényüknek megfelelő helyre ültessük, illetve a fényviszonyoknak megfelelő növényeket vásároljunk!

  1. hiba: Túl sűrűre ültetni a bokrokat és fákat

Gondoljunk rá, hogy az új bokrok és fák a vásárlás időpontjában még kicsik! Az ültetésnél figyelembe kell venni, hogy a felnőtt növénynek mennyi lesz a helyigénye, és annak megfelelő távolságban ültetni őket. Egy pár évig talán ritkásnak fognak tűnni, de azután meghálálják az elegendő helyet.

  1. hiba: Összevissza ültetni

A legtöbb szakember azt ajánlja, hogy a növényeket csoportosan telepítsük a jobb esztétikai hatás érdekében.

  1. hiba: Gyenge minőségű növények vásárlása

Mivel a legtöbb kezdő kertész nem tudja megkülönböztetni egymástól a jó és rossz minőségű növényeket, fontos, hogy megbízható kertészetből vásároljunk, ahol szakképzett eladók adhatnak tanácsokat a megvásárolni kívánt növényekről.

Tipp: Az őshonos növényeket általában könnyebb termeszteni, azoknak kevesebb a kártevőjük is, és kevesebbet kell őket öntözni.

  1. hiba: Túl mélyre ültetni

A konténeres és cserepes növények kiültetésénél a szabály az, hogy olyan mélyre ültessük, ahogy a konténerben volt.

  1. hiba: Túl sok vagy túl kevés öntözés

A növények vízszükséglete függ az időjárástól. A szakértők szerint a heti kb. 25 mm eső ideális. Ha ennél kevesebb esik, öntözni kell, hogy minden zöld maradjon. A természetes csapadék mérésére lehet egyszerű eszközt kapni.

  1. hiba: Keveset gyomlálni

Bár a gyomlálás az egyik legkevésbé kellemes kerti munka, egyszerűbb eltávolítani a gyomokat, amint megjelennek, mint a már elgyomosodott kertet tisztába tenni.

Megkerülhető kerthibák