Lombfújóval az eső ellen

Lombfújóval az eső ellen

Gazdabolt 2015. aug. 11.

Az egészséges gyümölcshéj fantasztikus dolgokra képes. Bizonyos határokon belül képes, anélkül tágulni, hogy elveszítené hasznos tulajdonságait, amelyek között az élre kell kerülni a nemesebb belső részek védelmének. Az ép gyümölcshéj védi a kiszáradástól, napégéstől és a lesben álló betegségektől is.

Lombfújóval az eső ellen

Fontos az épség, ha ugyanis a jól záró szövet megsérül, okozza ezt szél, madár, rovar vagy valamelyik betegség, akkor a nedvdús sejtekhez rögtön utat találnak a rothasztó, bomlást okozó élősködők. Az eddigi gyümölcsszezon, ami a héjproblémákat jelenti sok furaságot produkált. A hirtelen, több heti csapadékadaggal leszakadó záporok, ha a nedvességfelvétel szempontjából – mondjuk az érés előtt – kritikus időszakban érkeznek, akkor a szó szoros értelében szétrobbantják, a repedésre érzékeny gyümölcsöket.

Több cseresznye, meggy, szőlő fajtánál és a vékonyabb héjú bogyósnál biztosan lehet repedésre számítani, ha az érés küszöbén nagy esőt kap a fa. Ha felületes szemlélőként megvizsgálnak egy már megrepedt gyümölcsöt kiderül mi történt. A gyökérzet által felvett víz a gyümölcsbe érve, a belső nyomást olyan gyorsan növeli, hogy a gyors terjedéssel a héj sejtjei nem tudnak lépést tartani és szinte felrobban a köpeny. A gyümölcshéj féligáteresztő hártyaként is funkcionál, vagyis a felületére jutó vizet képes a belseje felé közvetíteni, ami még tovább növeli a belső nyomást. A lefelé logó cseresznye és meggy szemeken ezért is látni a kocsány ízesülése körül körben repedést. Ebben a mélyedésben ugyanis megáll az esővíz és a mini pocsolya szép lassan felszívódva repeszt.

De ez csak a felszín, mert ennél sokkal bonyolultabb a gyümölcsrepedés élettana, amiben szerephez jut az éréssel növekvő cukortartalom, a hőmérséklet változása, és még sok minden. A mostanában egyre szélsőségesebb időjárásunkban, amikor a nagy és hosszan tartó forróságot időnként trópusi záporok szakítják meg, mindebből a hobbikertész számára fontos lenne olyan gyümölcsfajtákat tartani, amelyek kevésbé repedésérzékenyek. Nagy általánosságban annyit lehet tudni, hogy a repedésre hajlamosak a kemény húsú, ropogósnak tartott fajták közé tartoznak. Ha már ilyen van a kertben, akkor a héjat lehet „erősíteni” a permetezőszerhez kevert kalcium tartalmú levéltrágyával. A kritikus időszakban érkező zuhé után jó, csak nehezen kivitelezhető módszer lehet a még nedves fa megrázása. Ilyenkor lepereg az éppen felszívódó víz jó része. Nem ázik bőrig akinek légfúvásos permetezője, vagy motoros lombfújója van, mert ezzel könnyedén eltávolítható a koronából a víz.