Lebuktatható a kerti tolvaj

Gerse János 2020. márc. 5.

Biztosítani kell a kertet, mivel a behatolók ezt az utat választhatják, hogy betörjenek a házba. A kerítés lehet épített és természetes. A tüskés növényekből létesített kerítés áthatolhatatlan és biztonságos, mint a fal. A sövény előnye, hogy megmászni sem lehet, igaz, várni kell rá, míg kerítéssé nő. Viszonylag elfogadható áron elérhetők olyan biztonságtechnikai felszerelések, amelyek segítségével megtudható, hogy ki lopkodja a kerti tóból a halakat.

A nyitott kert egyik meghatározó eleme a kerítés, amely készülhet szilárd építőanyagból, fából, fémből s ezek különböző kombinációiból is. A magyar kerítéskultúra változatossága kimeríthetetlen. Nem véletlen, hogy az önkormányzatok többsége már próbálkozik a kerítések harmonizálásával. Az új épület létesítésének fontos eleme a kerítés engedélyeztetése. Vannak olyan lakókörzetek, ahol már a kerítés átalakításához is be kell szerezni az önkormányzat engedélyét. Mindez azonban általában nem vonatkozik a zöld kerítésekre.

A zöld sövényről elmondható, hogy kordában tartott szabályos formájával harmonikusan illeszkedik a többi növény közé. Ha az ingatlan tulajdonosa jól választott növényt, s ismeri a nyírás szakszerű módját, akkor a sövény természetes átmenetet képez a kert épített és élő elemei között.

Vannak olyan növények, amelyekből tökéletesen áthatolhatatlan kerítés alakítható ki, ilyen a keskeny levelű ezüstfa, a tűztövis vagy a narancseper. Leküzdhetetlen akadály nő a vadcitromból is, amely kitelel nálunk, és óriási termésével egzotikus dísze is a kertünknek – csak az a baj vele, hogy nehéz beszerezni, ritka vendég a faiskolákban.

És még néhány, a nyírt sövények kialakítására itthon előszeretettel használt néhány növény a teljesség igénye nélkül: aranyvessző, babérmeggy, több borbolyafajta, cserjés pimpó, fagyal, húsos som,  örökzöld mirtuszlonc, puszpáng, tuja, törpelonc, gyertyán, mezei juhar. Általában elmondható, hogy nyírt sövényt akkor érdemes telepíteni, ha a kert épített jellegét kívánjuk hangsúlyozni.

A zöld sövényhez türelem kell, hiszen az ezt alkotó növények jellemzően nem kaphatók akkora méretben, amiből rögtön kész kerítést kapnánk. Ha mégis – ami leginkább az örökzöldekre jellemző –, akkor már igencsak drágák, így inkább kisebb kerítésszakaszoknál jöhet szóba ez a megoldás. Vastag pénztárcával persze minden elképzelhető. A gyakorlat azt mutatja, hogy a sövénykerítést választók gyakran egy egyszerűbb drótkerítéssel határolják el a kertjüket, majd közvetlenül emögött kezdik el a növények felnevelését. Azzal számolni kell, hogy még a gyorsan fejlődő növények esetében is minimum 2-3 év, amíg a faiskolák szokványos méretéből magyar szemmel kerítésnek értékelhető sövény nő ki. Ha már a kívánt méretűek a növények, akkor akár le is bontható a drótkerítés, de ha eleve ez a szándékunk, akkor érdemes a hajtásokat folyamatosan kivenni a kerítésből, ellenkező esetben ugyanis a sövény annyira ránő, hogy csak a növények komoly sérelmével lehet eltávolítani a drótfonatot. Ez utóbbit sokszor ott is hagyják, ettől viszont esetenként a növény nem nő szépen.

Másfajta sövény alakítható ki a virágzó cserjékből. Ha ízlésesen és a növények kölcsönhatásait figyelembe véve válogatunk, kerítésünk az utca díszévé válhat.  A virágzó cserjékből összeállított sövényekre jellemző, hogy a nyírt sövénynél rövidebb idő alatt érik el a megfelelő méretet. A cserjesorban lehet egyetlen fajt vagy különböző virágzó bokrokat ültetni. Ez utóbbiak növekedésben, virágszínben és a virágzás idejében különbözhetnek egymástól. Célszerű hasonló iramban fejlődő növényeket ültetni, ellenkező esetben ugyanis a gyorsabban fejlődők elnyomják a kisebbeket.

A kert szélének beültetéséhez legalább két méter magasra növő cserjék alkalmasak: aranyvessző, fehértarka levelű som, hortenzia, japánbirs, japán rózsa, jezsámen, korai nyári orgona, korai tamarix, kerti bajnóca, mályvacserje, orgona, ostorménbangita, rózsalonc, sárga levelű hólyagvessző, gyertyán, mezei juhar.

A kerti kapu, autóbejáró nélkülözhetetlen eszköz. Ehhez csúszó vagy lengő modellt is választhat. Mivel a kapu az első, úgynevezett hozzáférési pont, amelyen keresztül beléphetnek a kertjébe, normális, hogy a kaput speciális felszereléssel látják el a biztonság érdekében.

Ennek a rendszernek köszönhetően megfigyelő kamerát is telepíthet, hogy jobban ellenőrizze az otthonába belépő személyazonosságát.

A mozgásérzékelő kamera kiválóan alkalmas bármilyen rendellenes tevékenység észlelésére a kertben. Ez távoli riasztást is küldhet, ha mozgást észlelnek. Így a táblagépével vagy telefonjával élőben ellenőrízheti, hogy távollétében mi történik a kertben. Ha már ilyet is telepítenek érdemes megfontolni infravörös móddal rendelkező kamera vásárlását, hogy élvezze az éjszakai látást. így megtudható, hogy a belopózott róka, vagy a szomszéd macskája dézsmálta meg a kint maradt ételt, vagy markolássza ki a tóból a díszhalakat.