Körte nélkül hiányos a gyümölcsös kert

Körte nélkül hiányos a gyümölcsös kert

Gazdabolt 2013. nov. 22.

A japán körte nem utóérő

A kertészkörte fának és gyümölcsnek is kényes. A profi kertészek tudják, hogy leginkább az ország nyugati, délnyugati régióiban érzi jól magát. Ettől függetlenül azoknak, akik kedvelik a gyümölcsöt, érdemes körtét is tartani. Azzal azonban számolni kell, hogy körte szereti, sőt kifejezetten igényli a társaságot, másként fogalmazva porzópár nélkül bizonytalan lesz a termés mennyisége.

Régi tapasztalat mondatja, ha a megporzó rovarok kedve tartja, akkor 50-70 méteres távolságon belül hatékonyan működnek. Éppen ezért azokban a kertekben, ahol csak egy körtefát akarnak, vagy csak egynek van hely; először a szomszéd kertekben kell körbe nézni, hátha van virágporral támogató fa. De az innovativ kertész ültethet két fát, porzópárost. Amint korosak lesznek, jól megélnek egymás közvetlen közelében, de megoldás az is, hogy néhány éves korukban az egyik néhány ágára átszemzik vagy átoltják a másik rügyét, hajtását.

A porzási kapcsolaton túl, a körtefajta, -fajtát kiválasztásakor az ökológiai feltételek mellett, figyelemmel kell lenni az érési időre és a termés hasznosítására, eltarthatósági idejére. Július elején érik az Arabitka, őt követi a Kornélia, Hosui (japán körte); augusztusi a Kosui (japán körte), Clapp kelveltje, Vilmos, Piros Clapp, Ilonka, Piros Vilmos, Hardy vajkörte; szeptemberi a Nijsseiki (japán körte), Conference, Baki Bosc, Tongre, Diel vajkörte, októberi a Hardenpont téli vajkörte, Serres Olivér, Nemes Krassán, Téli esperes. Megjegyzésként kívánkozik ide, hogy a japán körték nem utóérők, mint a többiek, nekik a fán kell beérniük.

A körték másfajta, de fontos csoportosítása a felhasználhatóság, raktározhatóság szerinti. Az Árpával érő, Piros Vilmos, Ilonka rövid csak rövid ideig tárolható, főleg friss fogyasztásra ajánlható; 1-2 hónapig tárolható a Clapp kedveltje, Vilmos, Hardy vajkörte, négy hónapig is eláll a Téli esperes, Bosc kobak, Hardenpont téli vajkörte, Packman’s Triumph, Nemes Krasszán, Serres Olivér.

A körtékről általában tudni kell azt is, hogy más fajokhoz képest nagyobb területet igényelnek és erőteljes, felfelé törekvő növekedésüket nehéz megzabolázni. mindebből következik, hogy türelmesen metszőknek való.