Kis kertekbe burgonya-tornyot

Kis kertekbe burgonya-tornyot

Gerse János 2020. febr. 26.

Azért mert szűkös kert, még nem kell lemondani, az olyan nagy területi igényű növények termesztéséről, mint például a burgonya. Kis területfoglalást, könnyebb betakarítást jelent és közben a viszonylag magas hozamot ígér a burgonya-torony. Látványra hasonlít az eper–toronyra, a különbség annyit, hogy ennél a zöld csak felül van, míg az eprek a torony oldalán is kandikálnak.

A burgonya-torony elméleti működése a gumók vegetatív szaporodási módján alapul, nevezetesen: amikor a burgonya zöld szárára talaj kerül, tehát sötétben, nedves környezetben van, akkor olyan hajtásokat növeszt, amelyek végén gumók alakulnak ki. Vagyis ezzel a módszerre a gumók számát lehet gyarapítani. A burgonya-torony egyébként, egy XXL-es méretű hantként, kis helyet foglalva rejti a gumókat.

A fél méter átmérőjű torony készülhet egymásra rakott gumiabroncsokból, kerítésfonatból, vastag csőből, nagy műanyagzsákból és még sok mindenből, ami hengerré hajtható, de megtartja a földet. De a szellőzésről és a felesleges víz távozásáról is gondoskodni kell. Az építés első szakaszában, alulra vékony, jó minőségű, a balkonnövényeknek való talajt kell teríteni. Erre 20-30 cm távolságra, csírázó gumókat kell helyezni, de úgy, hogy a rügyek felfelé álljanak. Ezt talaj és komposzt keverékével kell takarni, s folyamatosan öntözni. Amikor a lombozat megközelítőleg húsz centis lesz, jöhet a második fokozatot. Az utolsó levélcsoportig kellene folytatni a gazdag talajjal a feltöltést, sor kerülhet 3. és 4. lépcsőre is, ha nem sajnálják az öntözővizet, akkor a lombozat hamar elérheti az 1 - 1,50 méter közötti magasságit.

Ennek a rendszernek a fő nehézsége, hogy megoldást kell találni a legalsó réteget nedvesen tartásáról is. Az egyik megoldás az, ha áttört vagy mikropórusos (de a végén ledugózott) csövet helyeznek a torony közepébe. Ha minden jól sikerül, és elegendő lombot hagynak, akkor a szezonban, egy-egy torony képes akár 100 kiló termést hozni.