Kezdődik a tökszezon

Kezdődik a tökszezon

Gazdabolt 2015. szept. 28.

A piacokon már megjelentek a fura küllemű dísztökök. A borsos áru díszt produkáló néhány tökmagnak érdemes helyet hagyni a jövő nyári kertben, mert az őszi tökdísz egyre népszerűbb Magyarországon is. Ez a növény ráadásul igénytelen, így könnyű sikerélmény a hobbikertészeknek.

Kezdődik a tökszezon

Ettől függetlenül a tökfélék termése rendkívül népszerű dísz, használati tárgy valamennyi kontinensen. Nem is csoda, hiszen e növénycsalád terméseit hihetetlen forma- és színgazdagság jellemzi. A kertészetekben, piacokon, nagy barkácsáruházakban, virágkereskedőknél már nálunk is egyre gyakrabban vásárolható tök, méghozzá annak nemcsak a giccshatárt bőven átlépő kerámia-, műanyag utánzatai.

A tökféléket az egyik legsokoldalúbban hasznosítható növények közé lehet sorolni. A sütőtök ételcsemege, a takarmánytök állatoknak való. A Kínából származó lopótök sokáig volt a borászkodók segítsége. Ma már inkább csak díszül szolgál. Lopótökből készült furulya is. Latin-Amerikából indult világhódító útjára a rumbatök, amely kivájt és kaviccsal töltött kiszárított lopótök.

A természet formázta dísztárgyak némi tartósító trükkel egész télre megmaradhatnak. De csak az a tök tartósítható, amelyet megbarnult szárral szedtek, vagyis teljesen beérett. Arra is figyelni kell, hogy a kacsok a szár környékén elszáradtak-e. A színek úgy maradhatnak meg tartósan, ha a tököt egy pohár bórax, három pohár víz elegyével készült oldattal lemossák. Bórax a patikákban  vásárolható. A tököt mosdatás után vízben oldódó viasszal kell bedörzsölni.

Magyarország ma már tekintélyes dísztökexportőrnek számít. A töktermesztők Németországba, Nagy-Britanniába, Hollandiába viszik a tetszetős kabakokat. Itthon esetenként elég körülményesen lehet hozzájutni. Érdekes az is, hogy a szomszédos Ausztriában kilóként 25–40 centért (65–110 forint) árusítják, míg itthon ennek három-négyszeresét is elkérik. Ezért érdemes a díszkertben a jövő szezonban egy-két tökmag helyét megkeresni.

A tökfélék egyedül a magágy elkészítésekor igényesek, bőséges tápanyag kell nekik, utána csak melegre van szükségük. Az ideális magágy alá félvödörnyi érett szerves trágyát kellene tenni. Szerteágazó gyökérzetével összeszedi a növekedéshez szükséges vizet. Fogalmazhatunk úgy is, gyomként is megél, így a nem gyakorlott, a kertjével sokat törődni nem tudó hobbikertészeknek is sikerélményt nyújt, ráadásul ezt a sikert egész télen magunk előtt láthatjuk a házban.

Magja csereberélhető, de vetőmagboltokban vásárolható is. A népes, száz nemzetséget és közel ezer fajt számláló tökcsalád legtöbb faja trópusi, szubtrópusi eredetű, de sok faj honosodott a mérsékelt égövben is. A tök igazi világnövény, mert számos faja él ó- és újvilági területeken. Ha az egész töknemzetséget nézzük, akkor előfordulnak 50 kilósnál is súlyosabb, de csak néhány grammos termések is.