Kerti veszedelmek

Kerti veszedelmek

Gazdabolt 2016. jún. 30.

Kerti veszedelmek

Aki most kezdi a kerti életet, meg kell tanulni, hogy a szabadban végzett tevékenykedésükkel ne károsítsák a telepített növényeket. De a kertet velünk együtt használó hívatlan vendégek is okozhatnak gyakran veszedelmes meglepetéseket.

Érdemes a grillezés okozta esetleges károkkal kezdeni. Nyáron akár a mobil, akár az épített kerti grillező a kert középpontjává válhat. Ha már grillsütő építésére szánják rá magukat, akkor érdemes a környezetét úgy kialakítani, hogy sülő hús, zöldség illatával odacsalogatott vendégek számára maradjon elég hely. A sok láb, sok taposást jelent. Ha van rá mód, akkor az ilyen helyeken a talajra valamilyen szilárd burkolat való. A mozgatható grillezőknél, a gyepes talajon gyakran a sütő környékén a tapos, a szétfröcsögő zsír, olaj okozhat kárt. Ha csak a taposásról van szó, akkor elég a sütés előkészítésekor a talajra helyezni néhány fém lábrácsot. Ez a talajba nyomódik ugyan, de elosztja a súlyt, s csökkenti a taposási kárt. A kifröccsenő zsiradék ellen nincs védelem, ha néhány cseppről van szó, nem okozhat jelentős kárt a fűcsomókban, de mindenképpen ajánlható, hogy a sütések alkalmával mindig máshová húzzák a készüléket.

A gyep és kerti növények számára életveszélyes lehet a kocsimosás is. Jobb, ha környezetkímélő sampont használnak. Bármi is legyen a flakonra írva, ha a gyepen bőséges vízzel mossák a kocsit, mert a lecsurgó samponos víz nem pusztítja a fűcsomókat. A lúgos lé azonban kellemetlen a talajlakók számára, a giliszták, lótücskök ilyenkor felháborodva előmászhatnak. Bármennyire is hirdetik a gyártók a motor- és keréktárcsa tisztító folyadékok környezetkímélő mivoltát, ne a kertben tisztítsák a zsírosabb, koszos alkatrészeket. A kerékmosás is hasonlóan kárt okoz, mert a fékbetétek porladó anyaga és az összeszedett úti kosz megint csak nem a kertbe való szenny.

Az elővigyázatos kertésszel is előfordul, hogy fűnyíró, vagy bármilyen robbanómotoros készülék feltöltésekor a túlfolyó üzemanyag a gyepre kerül. Ha kevésről van szó, akkor egy vödörnyi víz ráöntésével, vagy alapos locsolással felhígítható annyira, hogy nem okoz maradandó pusztulást a növényzetben. Ha viszont nagyobb mennyiség löttyent ki, akkor a mérgezett talajjal együtt, legalább egy ásónyom mélységben gyorsan el kell távolítani a pórul járt fűcsomókat. Egy hétig figyelni kell a lyuk környezetét, hogy a növénypusztulás terjed-e? Ha nem, akkor lehet pótolni a folton a gyepet.