Kertésznaptár: január

Kertésznaptár: január

Gazdabolt 2016. jan. 11.

Kertész eleink azt tartják; ha a január fagymentes, a növényeknek nem lesz jó évük. Sötét és az évben a leghidegebb – mondhatni általánosságban az esztendő első haváról. A kertben ilyenkor minden csendes, de ez nem akadályozhatja meg a kertészt, hogy készüljön a szezonra. Így a korai növények palántaneveléséhez, a magvak, a tavaszi hagymások, műtrágyák vásárlásával hozzá lehet kezdeni.

A zuzmó nagy bajt nem okoz, de óvatosan le is lehet dörzsölni a gyümölcsfák ágairól, törzséről

A lakásban, téli pihenőjüket tartó növényeket csak nagy önmérséklettel szabad öntözni. A legtöbbnél be kellene tartani azt a szabályt, hogy a két öntözés között megvárják, míg a talaj felszíne teljesen megszárad. Ha véletlenül mégis sok a víz, akkor a felesleget el kell vezetni. Például az alátétben, az edény alá rakott kavicsokkal, mert így elkerülhető a túlzott nedvességgel együtt járó gyökérrothadás. Az ilyenkor szinte teljesen „leálló” pozsgásokat egyáltalán nem kellene vízhez juttatni. Továbbra sem szabad tápoldatozni. Ez alól kivételnek számítanak a már virágzásnak indultak. Az orchideák és más trópusi növényeket permetezni kellene, hogy a fűtött lakásokban hiányzó nedvességet valahogy kompenzálják.

Finom mozdulatokkal meg kell szabadulni a megsárgult levelektől, pincirozó olló segítségével a megszáradt száraktól. Ha túlságosan sok a sárguló levél, a növényt közelebb kellene húzni az ablakhoz.

Vannak esetek, például az orchideáké, amikor nem szabad mozdítani a növényt, másoknál viszont, a harmonikus növekedés miatt, megoldás lehet, ha hetente negyed fordulattal forgatják.

Ügyelni kell arra is, hogy a növények a melegnek és huzatnak ne legyenek kitéve. Nagyító segítségével vizsgálni kell a növényeket, a levelek fonákját, levélnyelek tövét, az elágazások környékét. Ha kártevőt találnak, akkor – felkészültségüktől függőn – védekezni kell. Azt időben észrevett kártevők ellen hatásos a piretrénporos, alkoholos, növényi olajos ecsetelés.

A kertben a gyümölcstermő növények metszéséhez hozzá lehet kezdeni. Érdemes a fák törzsét meszelni, így csökken a napsütés miatti, túlzó felmelegedés miatti kéregrepedés és a törzs repedéseiben lapuló levéltetűpeték életben maradási esélye.

Aki tud szerezni szerves trágyát, a hónap végén már kiszórhatja, ahogy a kandalló, vagy a fatüzeléses kályhák káliumban gazdag hamuját is. Melegebb napokon érdemes hozzáfogni a fák, cserjék ágain megtelepedett zuzmók, mohák eltávolításához. Ezek ugyan közvetlen kárt nem okoznak, de a kártevők megtelepedhet rajtuk. Ilyenkor érdemes a véletlenül a koronában maradt gyümölcsmúmiákat is összeszedni. A legjobb, ha ezeket elégetik.

Ne feledje, hogy a víz a fagyos napokon a növények nem férnek a természetes csapadékhoz, ezért a kényesebb, fiatal örökzöldeket, árvácskákat és más, ágyásban élőket melegebb napokon érdemes megöntözni.