Kalodával védett növények - Czauner Péter

Gerse János 2020. júl. 10.

A nyár, különösen a korona vírus miatti kényszer otthonlét okán sokfelé a lakóház, kerti építmények renoválásnak ideje is. Óhatatlan, hogy a növények megsínylik a festést, vakolást, burkolat cserét. A mélyen gyökerező növényeknek számára a renoválás idejére ajánlott védelemről gondoskodni.

A növény szempontjából a legkedvezőbb az lenne, ha teljes bura alatt vészelhetné át az építkezést. Megoldás lehet az ideiglenes helyre ültetés is. Kisebb, az építkezés közvetlen közelében lévő növénynél ez még akkor is javasolható, ha az átültetés a fejlődését valamennyire visszaveti. (Ebben az esetben persze előre kell gondolkodni, ha nyáron indul a renoválás, akkor már tavasszal át kellene helyezni a növényt.) A törzset a mechanikai sérülésektől védi a kaloda, ami készülhet bármilyen anyagból. Ha erre a célra építkezési hulladék fát használnak, akkor annak esetleges szennyezettségére is figyelni kell, hiszen meszes, betonos, festékes anyagok bemosódhatnak a földbe. A kalodát a fához is szabad rögzíteni. Ajánlatos valamilyen merev megoldást szerkeszteni, mert a lötyögős kikezdheti a törzset. A legtöbb baj a gyökerekkel van, amelyek jóformán nem védhetők meg. A fák gyökérzetéről tudni kell, hogy nagyjából akkora területet foglalnak el, mint a fák koronái.

Az építkezések, vakolások, külső festések másfajta szennyezést is okozhatnak. A zöld növényekre, gyepre fröccsenő anyagok egy része kiégeti a növényeket. Ezért a munka megkezdése előtt nem szabad a füvet vagy a sövényt nyírni. Ha mégis fröccsen a festék, akkor szerencsés esetben a következő vágással eltávolíthatók a sérült levelek, hajtások.

Ha nem tart sokáig az építkezés, renoválás, akkor néhány napra megfelelő védelmet biztosíthat az agrofólia. A gazdaboltokban, bálában, kilóra vagy méterben is vásárolható.

Lényeges az is, hogy az építkezés után a sittet, szennyezett földet vigyük el, helyét pótoljuk termőfölddel. Ennek hiányában ugyanis a cementes sóder helyén ne várjunk burjánzó kertet. Ha már kiépült kertünk van, akkor a munkásokat is igyekezzünk rábírni arra, hogy minél kisebb helyet használjanak a felvonulásra, hiszen a kert újjáélesztése százezrekkel dobhatja meg a renoválás, építkezés költségeit, és eredményei is lassabban jelentkeznek.

Czauner Péter, kertészmérnök