Júniusi gyümölcshullás

Júniusi gyümölcshullás

Gazdabolt 2015. máj. 18.

A gyümölcsféléknél három hullási időszakot különböztetünk meg.

Hullási időszakok

Az első, az úgy nevezett tisztuló hullás közvetlenül a virágzás után van, és szinte észre sem vesszük. Ez többnyire a tökéletlen megporzás eredménye. A második június elején tapasztalható. A júniusi gyümölcshullás jóval látványosabb, a legtöbb gyümölcs ekkor hullik le a fáról, különösen az almatermésűeknél. A cseresznyénél és a meggynél a fejletlen gyümölcsök sokáig a fán maradnak, és később, vagy egyáltalán nem hullnak le. A harmadik hullási szakasz közvetlenül gyümölcsérés előtt van, ami az előzőnél kisebb mértékű, ám olykor ez is számottevő lehet, különösen rovarkártétel esetén. A szilvánál egy közbenső hullási szakaszt is elkülönítenek, ami nyár közepére tehető.

élettanilag fontos

A gyümölcshullás a termés auxin-érzékenységével függ össze. Az auxin egy növekedési hormon, amelyet a mag endospermiuma termel. Amennyiben a gyümölcsben nincs elegendő mag, vagy nem elég fejlett, akkor lehullik. A júniusi gyümölcshullás élettani szerepe az, hogy megakadályozza a fa túlterhelését. A hullás mértéke akkor jelentősebb, ha a fa lomfelülete a kötődött terméseket nem tudja megfelelően ellátni tápanyaggal. A fotoszintetizáló leveleknek ebben az időszakban a hajtásnövekedés és a gyümölcsérés számára is szolgáltatniuk kell tápanyagot. A fa a túlterhelés ellen a gyümölcsök elrúgásával válaszol. A megfelelő levél-gyümölcs arány beállítását szolgálja a metszés.

A gyümölcsritkítás jelentősége

A gyümölcshullás természetes folyamata ellenére is előfordulhat, hogy a fa túlterhelt marad, a gyümölcsök nem fejlődnek megfelelően, elaprósodnak, a vesszők lehajlanak, letörnek. Ezt kézi gyümölcsritkítással akadályozzuk meg. A megfelelő gyümölcsszám megállapításához tudnunk kell, hogy csonthéjasok esetében körülbelül 20 levél „tud eltartani” egy gyümölcsöt, almatermésűeknél - fajtától függően - 14-40. A gyümölcsritkítás félérett állapotban célszerű elvégezni. Almatermésűeknél az egyes gyümölcsök között 15-20, őszibaracknál, szilvánál, nektarinnál 10-12, a kajszinál pedig 5-10 centiméter távolságot hagyjunk. A cseresznye és a meggy nem igényel ritkítást.

Pap Edina