Jól kell hortenziát választani

Jól kell hortenziát választani

Gazdabolt 2018. okt. 4.

Kicsit temetőhangulatú, de mégiscsak igen formás bokrocska a hortenzia. Gömb alakú kékes, lilás virágaival szerényen húzódik meg az árnyas kertekben. A hűvös szépség azonban csak látszólag szerény, mert igényei rendkívül nagyok. Akinek van hortenziája, mostanában kell ébresztgetnie. A legjobb, ha a fagyos napok elmúltával metszéssel kezdenek. Ilyenkor kell az előző évi, elszáradt virágszárakat, visszametszeni ez az alkalom, amikor az ágas, bogas hajtásoktól is meg lehet a cserjét szabadítani. A többéves hortenziát egyszer-egyszer érdemes kétarasznyi magasságban visszavágni.

Jól kell hortenziát választani

A hortenzia Európában igazán az egyenletesen csapadékos, hűvöskés Bretagne-ban és a Brit-szigeteken érzi jól magát. Azért itthon is lehet neki jó helyet találni, és lesni gyönyörű virágait, miután sikerült extra igényeit kielégíteni. Őse egyébként a Távol-Keletről érkezett Európába, tudományos nevének (hydrangea) görög eredetije a víz és edény, a kis serlegekre emlékeztető magtokokra utal. Mint általában minden, ismertebb, a nemesítőknél hosszú időt eltöltő dísznövénynek, így virágtörténészek feljegyezték a hortenzia névadásának körülményeit is. Egy Filibert Commerson francia botanikus, aki világkörüli útján 160 növényfajt hozott Európába - közöttük néhány hortenziaváltozatot is - Lapeaute nevű csillagász utazótársa feleségéről, Hortense-ről nevezte el a növényt.

Ma már sokféle hortenzia van. A kerti hortenzia melegházi, cserepes változata kedvelt tavaszi virág. Anyák napja tájékán rengeteg, különböző színű, tömött virágzatú hortenzia kapható a virágboltokban. A hortenziák egyik különlegessége, hogy virágainak színe - fehértől a kékig - mesterségesen módosítható. A szín ugyanis a talaj kémiai jellemzőitől függ. A kék szín azt jelzi, hogy a talaj savanyú, a rózsaszín pedig a lúgosságra utal. A fehér szín független a talaj vegyi összetételétől. Mindebből következhet, hogy a hortenziák színe több hónap alatt kékre változik miután a talajt alumínium- vagy vas-szulfáttal, kénnel, tőzeggel savanyítottuk. De kaphatók különböző hortenzia színesítő tápoldatok, tápsók is, amelyekkel, némi rutinnal kikeverhető a megfelelő sziromszín. Rózsaszínűek lesznek a virágok, ha a talajba mész, vagy foszforban gazdag trágya kerül.

Mielőtt hortenzia telepítéséhez fognak, érdemes tájékozódni, ugyanis nagyon sokféle van. A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) 1-1,5 méter magas, dekoratív cserje nagyméretű virágokkal.  A kúszó hortenzia (Hydrangea anomala) 10-15 m magasra kúszó cserje. A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens). 1-2 méter magas, kompakt cserje. A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) 1-3 méter magas cserje rendkívül mutatós. A fűrészeslevelű hortenzia (Hydrangea serrata) a kerti hortenziához igen hasonló cserje. Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera), mely 1-4 m magas, felálló ágrendszerű cserje. A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) 3-6 méter magas, szabálytalan alakú cserje vagy többágú fa.

Aki most fog hortenziaültetésbe, viszonylag nagy ültetőgödröt ásson, s ezt jó minőségű A típusú, savanyú talajt kedvelő növényeknek való földdel feltölteni. De még ennél is jobb a litván tőzeg, aminek pH értéke 3,5-4 körül van. Ha több hortenziát akarnak tartani, akkor, hogy fejlődni tudjanak, 1,5-2 méteres tőtávolságot kell hagyni. Ezek után már csak az öntözővíz minőségére kell ügyelni. Ha lehet, minél kevesebb csapvizet kapjon a növény. Ha világos, de az égető naptól védett helyet sikerül találni neki, és jó talajt, elég esővizet kap, akkor tartós dísze lesz a kertnek.

Mivel a hortenzia a magyar klímán kényes növénynek számít, érdemes jelzéseire odafigyelni. A meleg és száraz időben levéltetvek és a takácsatkák jelenhetnek meg rajta. A szürkepenész csak a túlzottan nyirkos és zárt helyen tengődő hortenzián él meg. Levelei lankadással, hervadással jelzik, ha sok a fény, vagy kevés a víz. A túlságosan meszes talajt és a nem megfelelő öntözővizet a levelek sárgulása, lehullása mutatja.