Ingyenes próbaverzió is segíti a kert átalakítókat

Ingyenes próbaverzió is segíti a kert átalakítókat

Gazdabolt 2015. szept. 18.

Nemcsak átépíteni, takarítani lehet ilyenkor a kertben, hanem még idei virágokat is ültethetnek akár a balkonra is.

Az ősz a növényrendezés időszaka. A szezon közben szerzett tapasztalatok nyomán a kert átrendezhető, a növények átültethetők, újakkal lehet úgy alakítani, hogy jobban illeszkedjék a környezethez. A ház körüli kert kialakításakor nem kell feltétlenül évtizedes elkötelezettséget vállalni. A házilagos áttervezéskor érdemes figyelembe venni az elhelyezkedést, és azt, hogy milyen célt szolgál. Vidéken, a tágasabb térben az adott kert a környezet szerves része. Biológiai és esztétikai szempontból az ilyen kertek létrehozása és fenntartása több mint egyszerű hobbikertészkedés. Már csak azért is, mert a közelebbi vagy távolabbi környezetben mezőgazdasági termelés folyik, és a kultúr- és haszonnövények egymással rokonságban állnak. Előfordulhat például, hogy egy hobbikertben a pergolára futtatott dísztökön citrom- színű, dagadtra hízott, szőrös, uborka- ízű termés fejlődik. A rokonságban lévő növények ugyani

Ingyenes próbaverzió is segíti a kert átalakítókat

s egymással házasságra lépnek és különleges, ám semmire nem való terméseket hoznak. Hasonló kölcsönhatásban lehetnek a károkozó rovarok és a betegségek is. A városi kert ökológiai helyzete más, elsősorban a használójának egyéniségét, az épített környezetet kellene tükröznie.

A kertépítészek többtucatnyi kertstílust különböztetnek meg, amelyek kialakításához széles palettáról tudnak növényeket választani. A különböző – szemre igen tetszetős – változatok között jelentős a különbség, az azonban közös, hogy a legfontosabbnak a külső és belső tér kapcsolatát tartják. Aki profi tervezőhöz fordul, egy 200–400 négyzetméteres kertterv elkészítéséért, húszezertől százezer forintig terjedő kiadásra számíthat. Vannak olyan vállalkozások, amelyek a tervkészítést a kivitelezési munkák elnyerésekor ingyenesen végzik. Sorozatunkat azonban inkább azoknak a kertészkedőknek szánjuk, akik nem bízzák a munkát másra. Nekik tanácsolható, hogy vásároljanak egy-két kerttervezésről szóló szakkönyvet (többet nem érdemes, mert egymáshoz képest sok újdonságot nem tartalmaznak). Ha jól választottak, akkor néhány ezer forintos kiadással sok hibától, felesleges pénzkidobástól és erőfeszítéstől kímélhetik meg magukat. Léteznek kerttervező számítógépes programok, a háromdimenziós képre is képes program ára már milliós nagyságrendű. De vannak néhány ezer forintos, nem ilyen bonyolult szoftverek is. Aki keresgél a neten, találhat ingyenes próbaverziót tartalmazót is, ilyen például a (http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/garden-planner---home-edition-v2-0-CO11.html) is.

Az elkövetkező, egyre hűvösödő napok nem csak a kertépítőknek adnak munkát. A balkonkertészeknek is készülődniük kell a téli napokra. Most még nem csak a visszavonulásra lehet gondolni, mert vannak olyan, hűvösebbet is elviselő növények, amelyek a szinte világító, élénk színű virágaikkal, leveleikkel derűssé tehetik a borongós őszi napokat. „Világítanak” a különböző szirom- és bibeszínű dáliák, erikák, sárga büdöskék. Sokáig megmaradnak, ha a fagyos éjszakákon a kertészeti áruházakban megvásárolható, hasogatott fóliából készült zsákot óvatosan ráhúzzák.

Nem csak a virágokkal, levelekkel is lehet élénkíteni az egyre sötétedő nappalokat. A fokozatosan elszíneződő levelek múló csodákkal kápráztatnak. Ilyenek például a juharok, vadszőlők, borbolyák, kecskerágók vagy a díszgyümölcsfák. A legtöbb nagyra növő növénynek van törpe változata, de trükkös metszéssel egy darabig balkonméretűre zsugoríthatók a nagyobbak is.