Indul az őszi hajrá

Indul az őszi hajrá

Gazdabolt 2016. szept. 12.

Ahogy az autót, lakást rendszeresen is rendszeresen kell karbantartani, úgy a kert és az itt élő ár növények is igénylik az ilyen rendteremetést. Erre a munkára a legjobb idő az ősz. A hosszú nyár után, a kert már búcsúzik a szezontól, de a kertész már tavaszra készül.

Söprögetés, gereblyézés, ásás, telepítés, metszés – nagyjából ezeket a munkákat kell mostanában elvégezni. Bár még a fagyos napokra várni kell, de növények már készülődnek a télre. Ilyenkor már érdemes számba venni, mit kell beszerezni, hogy a növények átvészeljék a fagyos hónapokat. Elsősorban takaró és védőanyagokra lesz szükség.

Indul az őszi hajrá

Jó hőszigetelő például az egészséges falevél, s nem kell a drága szalmát hajkurászni, hogy egy-egy érzékenyebb növény védőburokban vészelhesse át a telet. Viszont vásárolni kell tyúkhálót, amiből akkora hengerpalástot kell ügyesen készíteni, hogy széle, arasznyi távolságra legyen az összekötözött, megvédendő növénytől. A fagyos napok előtt a tyúkháló ketrecet el kell helyezni, s hengert meg kell tömni levéllel. Ez az egyszerű szerkezet alkalmas, az olyan csak fiatal korukban érzékeny növények, mint a füge, vagy a kenderpálma téli védelmére. (A zsenge kenderpálmát az első öt évében szobanövényként kell nevelni, csak ezután ültethető ki.) Sok népszerű fagyérzékeny növényt, olyat, mint a leander, a muskátli, a pálmák többsége, egyes babérok, az angyaltrombita és a citrusok – nem véd meg a tyúkhálós levélkabát. Őket védett helyre kell cipelni.

A muskátlik és a nyári orgonák elvirágzott virágait még érdemes lecsipkedni, így van esély, hogy a melegebb őszi napokon még egy-két bimbót virággá nevel.

Sok hasznot hajt a növényzetnek, ha a lehullott beteg leveleket összegyűjtik és megsemmisítik, a leveleken túlélő gombák szaporítóanyagai ugyanis így már nem lesznek képesek fertőzni a következő szezonban. Nem érdemes ugyanakkor megvárni, amíg az utolsó levél is lehullik a fákról, hiszen ilyenkor a kert méretétől függetlenül már kezelhetetlenül nagy mennyiség gyűlik össze az elhalt levelekből. Az égetés már tilalmas, ezért ahol nincs komposztálásra lehetőség, trükkökhöz kell folyamodni. A frissen hullott lomb tömegét nem egyszerű csökkenteni, a levágott fű esetében segíthet a nap, hiszen a gyepen hagyott nyesedék töredékre szárad, s később gereblyézve egyszerűsödik az elhelyezés. A levél nem ilyen, ugyanis amikor lehullik, már száraz, vagyis a tömege az idő múlásával alig csökken.

Egyre népszerűbbek a lombporszívók. Bőséges kínálatból lehet válogatni az olcsóbb elektromos és robbanómotoros változatok között. Ha a kerttulajdonos pénztárcája engedi, érdemes olyan készüléket választani, amelyik meg is darálja az összegyűjtött levelet. A darálvány, ugyanis tízszer kisebb helyett foglal el, mint az eredeti levéltömeg – nagy segítség ez a komposztáláskor, de ott is, ahol szervezetten elszállítják a kerti hulladékot.

Az idén a szokatlanul bőséges csapadék is pluszmunkát okoz. Nagyot nőttek a cserjék, de a fiatal fák is. Nem árt őket a megfelelő időben elvégzett koronaalakítással kicsit visszafogni. Arra azonban ügyelni kell, arra hogy a legtöbb növény fő metszésének ideje a tél vége. A cserjék esetében azonban meghatározó a virágzási idő. A tél végén és kora tavasszal a nyáron, az abban az évben növő hajtásokon virágzókat kell metszeni, ilyen például a nyári orgona. A tavasszal virágzókat (aranyvesszőt, orgonát), csak virágzás után szabad megmetszeni. Mindettől függetlenül egy-egy nagyobb, zavaró, vagy sérült ágat most is ki lehet nyisszantani.

A nagyobb lélegzetű kert átalakítások mellett érdemes finomhangolásokkal családot meglepni. Ilyen lehet, ha egy-egy megunt, vagy csúffá vált bokrot kicserélnek. Például színes bogyójú cserjékből néhányat lehet a csoportba ültetni. Az egyhangú zöldet például izgalmasan megtörheti a kék-piros bogyójú kései végzetcserje (Clerodendrum trichotomum), floridai bangita (Viburnum nudum), amerikai karmazsinbogyó (Phytolacca americana) vagy a fajdbogyó (Pernettya mucronata) ez utóbbi téli díszként megél kisebb edényben is a teraszon.