Idén is hetekig potyognak a falevelek

Idén is hetekig potyognak a falevelek

Gazdabolt 2018. nov. 13.

A kertész olyan őszt szeretne, amikor október végén egy-két napra fagyra fagypont alá süllyed a hőmérséklet, majd bőséges eső következik. Egy ilyen hét, egyszerre lesöpörné a lombhullatók leveleit. Ezzel szemben mostanában, fagyok nélkül hetekig potyognak a levelek. A hulló leveleket a kultúrkertekben sok és nehéz munkával lehet eltávolítani. Szerencsés a széljárta kert tulajdonosa, mert a fuvallat gyakran jótékonyan segít, és egy kupacba kergeti a leveleket.

Felvetődik a kérdés, hogy az erdőben oly hasznos avar, az egymásra rétegződött levelek miért nem hasznosak a kertben. Az avar ugyanis szerves hulladék, ami a bomlással gazdagítja a talajt. Ebből következik, miért kell fáradtságos munkával összeszedni.

Idén is hetekig potyognak a falevelek

Ha vastag, akkor nem jutnak a gyepet alkotó fűcsomók és az évelők levegőnőz, fényhez. Az ösvények, kerti utak rendetlenek, különösen a kő- vagy falapok csúszóssá válnak. Ezen kívül a víznyelő helyeket eltömíthetik.

Mindazonáltal, vannak helyek, ahol megmaradhatnak, a lassan lebomló levelek. A bokrok, fák alatt a csupasz földön maradtak is eltűnnek előbb-utóbb. A humuszgyártó férgek fokozatosan lehúzzák a faleveleket a talajba, ott bomlásnak indulva javítják annak szerkezetét. A kerti hasznos segédeknek menedéket jelentenek. Így megbújhatnak a hasznos (persze a károsak is) földi bogarak, katicák, sünök.

Ha egészséges az avar, akkor az égetés helyett meleg téli takarót lehet belőle készíteni a hidegre, fagyra különösen érzékeny növények számára. Ha bőven terítenek belőlük a gyökerek fölé és a szárak köré, akkor ezek kitűnő védelmet nyújtanak a földalatti, a föld fölötti növényi részeknek. Egyébként az erdőkben is így működik az avar. Ha szükséges, a szétterített leveleket le lehet fedni, lemetszett ágas-bogas gallyakkal, tyúkhálóval, bármivel, ami szellős, és a földön tartja a leveleket, hogy ne fújja el őket a szél.

A kertben a lehullott leveleket a söprűként használható - legfelső fokozatba állított - forgókéses fűnyíróval, lombszívóval is el lehet távolítani. A fűnyíró tartályát gyakrabban kell kiüríteni, de elmaradhat a gereblyézés. Biztos módszer, ha szélcsendes időben a sávba összehordott leveleket. A lombszívóval most először dolgozóknak: előbb fújják a leveleket egy kupacba, utána kapcsoljanak szívó fokozatba, és gyűjtsék a leveleket. Nem érdemes az az erős levélnyelű dió-, füge levelekkel, bármennyire is szárazak is bajmolódni, mert eltömi a gépet.

Vannak azonban beteg levelek, vagy olyanok, amelyeken gombabetegségek (feketefoltosság, levélrozsda), rovarok tojásai áttelelnek. Az ilyen leveleket, ha komposztálnak, tegyék a halom közepébe, ott a fejlődő hő megöli a kártevőket, kórokozókat. De megoldás a mélyen földbe ásás is. Ezenkívül a kukába is kerülhet az ilyen levél, vagy bocsánatos bűn: el lehet égetni.