Hűvös szépséget téli ablakba

Gerse János 2019. dec. 11.

Klímánkon kevés a télen is hosszasan virágzó szobanövény. E kevesek egyike a ciklámen. Ezek után nem csoda, hogy Magyarországon a cserepes növények között ciklámen a legtöbb virágüzletben vezeti vásárlási listát. Ajánlható a mostani téli időszakban az ilyenkor virágzó növényeket kedvelőknek, ajándék cserepesnek is kiváló.

Szép nevét – cyclamen – a görögök adták, miután úgy vélték, hogy gumói korong (küklosz) alakúak. A csodálatos kis növény a Földközi-tenger vidékének keleti részéből származik, de az erdei ciklámen nálunk, a dunántúli bükkösökben is megél.

A tucatnál is több ciklámenfaj közül, csak kevés hibridje lett szobai, vagy kerti dísz. Ilyen a kerek-, borostyánlevelű, vagy a szobaciklámen. De divatosak a miniciklámenek is. A vad fajok mind védettek ezért legfeljebb magot illik róluk gyűjteni. Szaporításuk azonban bonyolult, ezért ezt jobb kertészekre hagyni. A növénykedvelőnek elég a cserepes virágot megmenteni, ugyanis, ha pontos felmérés készülne, kiderül, hogy a ciklámenek többsége érdemtelenül pusztul el.

Az utcafronti ablakokban a dúsan fejlődő, színes bokrocskán megállapodik a szem. A hűvös, világos ablakokban igen jól érzik magukat. Pazar virágdísszel, mintás, feszes levelekkel hálálják meg a gondos ápolást. A melegebb, központi fűtéses lakásokban viszont szenved és a leggondosabb ápolás dacára, az ajándéknövény hamar abbahagyja a virágzást és gyorsan a szemétre kerül.

Egy átlagos lakásban nem könnyű megtalálni a ciklámen számára az ideális helyet, mivel a növény a fényt és a 15 foknál nem magasabb hőmérsékletet kedveli. (Aki bizonytalankodik a ciklámen kedvenc szokásaival, keressen rá az interneten.)

Az otthoni tartás legkényesebb pontja az öntözés. A levelet és a virágot óvni kell a közvetlen víztől, hosszú csőrű kannával kell a vizet a cserépbe, a virágkezdemények és a levelek alá beügyeskedni, de lehet az alátétbe kevés vizet önteni.

Fontos ápolási trükk az is, hogy az elhervadt virágokat és megsárgult leveleket alapjuknál megfogva tőből kell kitépni, s nem levágni. Annak, aki biztosítani tudja a ciklámennek az optimális életteret, a virágzás ideje alatt tápoldatoznia is kell. Ha a növény befejezte a virágzást, nem kell tőle megszabadulni. Később már nem lesz olyan szép, mint az újonnan vásárolt, de a kisebb hibákat feledteti a saját nevelés sikere.

Ha a következő szezonban teljes értékű saját növényre vágynak, akkor, ha már elvirágzott az utolsó bimbó is, fokozatosan csökkenteni kell az öntözést. Ekkor a lassan száradó növényből használható táplálék a gumóba húzódik. Ha a cserépben lévő föld, s benne a gumó megszikkadt, az egészet nyár végéig száraz hűvös helyre kell dugni, olyan helyre, ahol néha nedvesség is éri.

Augusztusban a gumót ügyesen ki kell szedni a földből, majd új talajba ültetni, úgy, hogy csak a gumó kétharmada legyen a föld alatt. A beültetés után rendszeresen kell öntözni, s előbb-utóbb a levelek, majd a virágok is kifejlődnek.

Tavasszal egy cikláment kísérletképpen cserepestől egy lonc alá a legárnyékosabb helyre tettem, ahol egész nyáron megőrizte leveleit, s a fagyok előtt a télikertbe, számára ideális helyre került, kap tápoldat, s rendszeresen vizet. Hozott már néhány virágot, levélzete elég csúnyácska. Mindez bizonyítja, elfáradt, és a nyári pihentetés nélkül nem érdemes cikláment tartani.