Hosszú életű fenyőfa

Hosszú életű fenyőfa

Gazdabolt 2012. dec. 6.

Akik karácsonyra kettős hasznosítású fenyőfát szeretnének állítani, még most, ássák ki a gödröt. amíg nem fagyott

A feldíszített karácsonyfának a legjobb helye a kertben lenne

csonttá a föld. A gyökeres fenyőt vásárlók szeretnék, ha az ünnepek után a csemete a kertben, a ház előtt folytatná életét. A tapasztalatok szerint a fa megeredése nemcsak az életerős növényen, hanem az első tél gondos ápolásán is múlik. Aki fenyőfát ültet kertjébe, számoljon azzal, hogy ez a növény nem jó szomszéd. Ha jó helyre kerül, akkor sudár törzse viszonylag hamar eléri a 10–15 méteres magasságot. Azért sem érdemes a ház falához közel ültetni, mert a szelíd fácska hamar óriássá nőhet. Tűlevelei teljes árnyékot adnak, ezért alatta egyes borostyánok és páfrányok kivételével kevés növény él meg. Ráadásul az ereszcsatornát is eltömi, a talajt elsavanyítja, a házat viszont beárnyékolja télen-nyáron, ami különösen akkor rossz, ha túl közel ültetik az épülethez. Márpedig jellemzően ez történik, hiszen sokszor a kis előkertbe teszik a növényt. Ha mindezzel nem sikerült kedvüket szegni, akkor következzenek a jók, amiket a fenyő szomszédsága hozhat. Ha jó fajtát, és háztól kellő távolságot választanak, akkor hangulatos sarkot lehet teremteni, mert a mini fenyves növény együttese minden kertészkedő becsületére válik.

A gyökeres karácsonyfákat jobb, ha nem utcai, piaci árusoktól vásárolják, hanem faiskolában, ugyanis a felszedés előtti utolsó pillanatig ápolni kell az ilyen növényt. A legnagyobb sikerrel a kétméteres magasságot még el nem érő fákat lehet ültetni. Csak azért szabad pénzt adni, amelyet nagy, legalább 20 kilós földlabdával sikerül megszerezni. A föld ugyanis nemcsak a gyökereket óvja meg a kiszáradástól, hanem a fenyők gyökereivel szimbiózisban együtt élő, és az eredeti földdel átmenthető gombáknak is életteret ad. A csupasz gyökérzetű karácsonyfák megeredése éppen ezért kétséges. Az ilyet még karácsony előtt azonnal nagy edénybe, nyirkos földbe kell ültetni.

Aki ki akarja ültetni a fáját, rövid karácsonyi díszre készüljön. A meleg ugyanis megzavarja a nyugalmi állapotban lévő fenyő biológiai óráját, és a szabadba kerülő éledező fácska megfagy. Akkor kell végleges helyére ültetni, amikor nem fagyos a föld. (Ha nem enged föl a fagy, akkor fagypont feletti hőmérsékleten és kis fény mellett tárolható.) A téli fagyos szelektől, az erős napsütéstől óvni kell a már kiültetett fenyőcsemetét. A tél folyamán rendszeresen öntözni kell.