Hogyan válasszunk gyepet?

Hogyan válasszunk gyepet?

Gerse János 2019. márc. 26.

Sok műkedvelő kertész gyeptelepítése ér véget csalódással. Sokan nem tudják, hogy a sokfajta gyep vetőmag között tanácsos lenne jót választani, olyat, amelyik alkalmazkodik a közeghez és a használathoz. Ezért nem árt szakembert kérdezni, vagy olvasni. Mindenekelőtt a vetőmag csomagolásán lévő ajánlást érdemes végig böngészni.

Általában a modern vetőmagokról tudni kell, hogy olyan fűfajok keveréke, amelyek kúszó gyökereikkel gyorsan elfoglalják a jól előkészített vetéssel felajánlott területet. Olyan fűféléket választanak össze, amelyek ellenállnak a gyakori kaszálásnak. Ha jól választják meg a fűnyírás idejét, magasságát, akkor telt, sűrű, egészséges lesz az állomány.

A gyephez a vetőmagot nem az ár szerint, vagy véletlenszerűen kellene kiválasztani. Különböző elnevezéssel, de nagyjából ötféle típust hoznak forgalomba.

A pázsit a gyepek Rolls-Royce-a, ez egy elit fűközösség, amely nem arra való, hogy rajta 80-90 kilós emberek rohangálnak. A zöld pázsit, sűrű és finom, kivételes épületek, valóban pompás virágágyak vagy kerti műtárgyak köré való. Az ápolása nagy szakértelmet igényel,

A sportolásra szánt gyepkeverék való a családoknak. A focipályákra nem ilyet vetnek, hogy mifélét, az maradjon a gyepmesterek titka. De a sportkeverékből életre kelt gyep bírja az intenzív taposást, erőteljes, nagyon ellenálló, a fűszálak törése után hamar regenerálódó fajtákból áll. De ez a típust is – különösen a sérült részeknél – rendszeres karbantartást igényel.

Egyre divatosabbak a virágzó gyepek. Az ilyen keveréket lassan növő fűvekből és egynyári, évelő, vagy kétéves virágos növények magvaiból állítják össze. Nyáron virágszőnyeggé válik, és óriási előnyének számít az, hogy ritkán kell kaszálni.

Különleges környezetnek számít a kert árnyékos rész, ha itt is gyepet szeretnének, akkor az árnyéktűrő feliratot keressék. Ezt a keveréket könnyen csírázó, finomszálú, jól terjedő fűfélékből állították. Ezek kevesebb vizet igényelnek és lassabban is növekednek.

Végezetül a klímaváltozás miatt egyre nagyobb az igény a szárazságot jobban tűrő gyepek iránt. A melegebbet és a hosszabb csapadékmentes időszakot a jól bokrosodó, mélyebben gyökerező fajok, fajták jobban tűrik. Arra azonban ügyelni kell, hogy a szárazságtűrő gyepet nem szabad négy centinél alacsonyabbra vágni.