Hobbi védett helyen

Gerse János 2019. szept. 26.

A télikert a gyűjtemények igazi helye, különösen a hasonló környezeti igényű növényeket ajánlatos egy kupacban tartani. Példának lehet hozni citrusokat és a jázmint, de társaik lehetnek a hoyák is.

Egész évben pompázatos mediterrán hangulatú növényegyüttest lehet a télikertben működtetni. Nem kell hozzá más, mint murvafürt, mirtusz, egy apró füge, leander, muskátli, körömvirág, lobélia, fukszia. 

Másfajta növénycsoport állítható össze a napos, meleg környezetet kedvelőből. A sorban kell említeni az agavékat, nagyobb termetű tüskés fajok némi veszélyt rejtenek. De az, hogy állandóan védett helyen élhetnek, lehetőséget teremt a lassan növekvő Agave polianthiflora, A. victoriae-reginae, A. guadalajarana tömörebb fajainak.

A viszonylag könnyen tartható pozsgások köre bővíthető az aloékkal, töviskoronával, gumólábfával, szanszeviériákkal.

Szomszédságukban megélhetnek, sőt gondozójukat terméssel is megörvendeztethetik a citrusok. Igen bő kínálatból lehet választani. A citrusok viszonylag állandó meleg helyet kívánnak, azonban nem baj, hogy a télen kissé csökken környezetük hőmérséklete. A sokféle rokon növény, ha jól érzi magát különböző formájú és színű termést érlel. Ha a szabadban élnének nagyobb termetűek lennének, de a metszőollót ügyesen kezelő növénybarát viszonylag apró és telt citrusokkal tudja télikertjét telerakni. A teljesség igénye nélkül citrusok sorában szerepelhet a Citrom (Citrus limon), Narancs (Citrus sinensis), mandarin (Citrus reticulata), lime (Citrus latifolia), tarkalevelű lime (Citrus latifolia Foliis Variegatis), kalamondino (Citrus calamondin), klementin (Citrus clementin), kuklé (Citrus kuckle), kumkvat (Citrus kumquat), édes lime (Citrus arantifolia Pursha), keserű narancs (Citrus aurantium Foetifera), tarkalevelű keserűnarancs (Citrus aurantium Foliis variegatis), vanilia citrom (Citrus Limon Vaniglia), óriáscitrom vagy lipo (Citrus limon X Citrus paradisi), csedrát (Citrus limonmedica), citrom kenyér (Citrus medica ’Cedro pane’), törpe narancs (Citrus myrtifolia ’Chinotto’), vörös lime (Citrus otaitensis), grapefruit (Citrus paradisi Rosa). A citrusokhoz tudni kell, hogy a növényeket általában olasz faiskolákból hozzák. vannak közöttük oltványok is, ezért ezeket olyan körültekintően kell kiválasztani, mint az itthoni gyümölcsfákat.

Hasonlóan hosszú lista állítható össze a télikertekben megélő pálmákból is, kiválasztásukkor a majdani méretükre kell figyelemmel lenni. A télikertből ugyanis kevés a növénymenekítési lehetőség. A pálmák esetében a magasságuk mellett az sem mindegy, hogy milyen széles helyet foglalnak majd el. A törpe lószőrpálma (Chamaerops humilis) kicsinek számít 1,5 méteres magasságával és ennél valamivel kisebb szélességével, a nagyok között apró a halfarokpálma (Cayota mitis). A kókuszpálma (Cocus nucifera) kétméteres terebélyességével még mindig kis helyet foglal el, ha nem beszélünk az ötméteres magasságáról. Előbb, utóbb kellemetlen meglepetést okozhat a főnixpálma (Phoenix canariensis), merthogy egy 4x4 méteres tért hamar benő.