Hó és a reccsenő ágak

Hó és a reccsenő ágak

Gazdabolt 2018. febr. 12.

A naptár szerint még tél van. Az már biztos, hogy az idei emléket hagy, már csak azért is, mert szokatlanul enyhe, ami a kevésbé edzett emberi szervezetet, ahogy a növényekét is, biztosan próbára teszi. Már megszokott, hogy 10-15 fokos hőmérséklet különbséggel követik egymást a napok. Nem szokatlan az sem, hogy egyik nap több centi vastag hó borítja a kertet, másnapra ez eltűnik, és mínuszokat 10 fokos napsütéses meleg követi. Jó ez vagy rossz? Mi legyen a hóval? Hagyjuk, vagy eltávolítsuk a növényekről, gyepről?

Hó és a reccsenő ágak

Kevesen vannak, akik ne szeretnék a hóborította táj látványát. Igaz ez a kertre is, már csak azért is, mert a fehér hó és a sötét ágak ellentétes árnyalatukkal kirajzolják a növények gyakorta rejtve maradó hatásrendszerét. A havat a gyepről és a növényekről általában nem szükséges eltávolítani Már csak azért sem, mert a hó védi a talajt a legintenzívebb hidegtől. Hovatovább azt is jó tudni, hogy tíz centis hó alatt a hőmérséklet 3 fokkal magasabb, mint a levegőé. Ezen túlmenően a növények szempontjából a hó azért is hasznos, mert a hőmérséklet emelkedésére bekövetkező a "nedves" olvadás sokkal kedvezőbb, mint a "száraz" felmelegedés. Nem is beszélve arról, hogy jól járnak, akik a hóesés előtt ki tudták szórni a tavaszi műtrágyát.

A széleslevelű örökzöldek, tűlevelűek, bambuszok megszenvedhetik az ágaikon, hajtásaikon megálló, vízzel töltődött hótakaró súlyát. Különösen a fiatal növények, vékonyabb hajtások kerülhetnek ilyenkor veszélybe, ezért ezeket nem árt megrázni, hogy a töréssel fenyegető hó lehulljék.

A gyepnek nem okozhat gondot a hó, ahogy az elő-előbújó hagymások sincsenek veszélyben. Ha a kert növényeiben kárt okozott a fagy, sérült a lombozat, hajtások, ágak törtek, akkor az első tavaszi munkák idején érdemes ezeket eltávolítani. Ha jó karban van a növény, akkor hamar pótolja a veszteséget.