Hideg után, meleg előtt

Hideg után, meleg előtt

Gazdabolt 2016. febr. 4.

Egyelőre biztosnak tűnik, hogy az idei télen nem fáztak meg a gyümölcsfák. Ha hinni lehet a meteorológiai előrejelzéseknek, akkor nem a téli hideg lesz a gyümölcs- és szőlőtermesztők legnagyobb problémája.

Hideg után, meleg előtt

Egyébként otthon is ellenőrizhető a gyümölcsfa, csak egy-két vesszőt le kell vágni és szobahőmérsékleten vízbe állítani. Az eredmény azonban csalóka lehet, mert attól függetlenül, hogy kihajt a virág, még nem biztos, hogy termést is hoz. Viszont a virágos ág most jól mutat.

A vad mínuszok általában a frászt hozhatják a gyümölcstermelőkre, merthogy az elmúlt hetek szokatlanul meleg időjárásának köszönhetően sok fa már elkezdte rügyeit hizlalni. A Magyarországon köztermesztésben lévő gyümölcsöknek, ha jó kondícióban vannak, meg sem kottyan nekik a mínusz 20 fok alatti hőmérséklet. A gyümölcsfáknak a legjobb az lenne, ha november végétől februárig a fagyos napokat nem váltogatná meleg.

Ha ugyanis melegszik az idő kilép a fa a mély nyugalmi állapotból, a rügyek is dagadoznak és akkor érkezik a hideg, akkor már baj lehet, s az adott szezonban az elfagyott rügyeket kevés faj tudja pótolni. Most sem a várható hideg mértékével volt baj, hanem az addigi enyhe téllel, ugyanis sok helyütt, főleg az épületekhez közeli melegebb részeken a fák már tavaszt éreztek.

A gyakorlott kajszi tulajdonosok azt mondják, nagy kérdés, milyen a növények kondíciója? Ha jó állapotban vannak, akkor némi veszteséggel túlélik a csapást, ha nem, akkor az idén kevés lesz a lekvárnak való. Megnyugtatásként azért ide kívánkozik: rekordtermést könyvelhetnek el, ha minden tízedik virágból termés.

De mivel a hobbikertésznek a pénzen kívül az időből van a legkevesebb, ezért most ki lehet használni a fagymentes és napok és gyorsan metszeni és lemosó permetezni kellene. A szerek közül azt használják, ami a káros szervezetekből legtöbb félét pusztítják és ezek egyszerre tartalmaznak rezet, ként és olajat is. Érdemes a vegyszert előre, nem az utolsó pillanatban beszerezni, mert a legsokoldalúbban használható biztos elfogy.