Hasznos rovarokat a kertbe

Hasznos rovarokat a kertbe

Gazdabolt 2016. dec. 5.

Ismét meghirdették a Magyarország legszebb konyhakertjei programot, amelynek fő célja, hogy legyen zöldséges kert minden kertben és balkonon. A jövő esztendő kiemelt témája "Hasznos rovarokat a kertbe". A csatlakozási határidő 2017. március 20.

A szervező Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a 2011-ben indult kezdeményezés már közel 15 ezer kertművelőt mozdított meg országszerte, sőt a határokon túlról is többen csatlakoztak a mozgalomhoz. Az idei versengés díjainak átadására november végén Magyarország Legszebb Konyhakertje Országos Díjátadó ünnepséget tartottak a Herman Ottó Konferencia Központban.

Hasznos rovarokat a kertbe

Az ötödik alkalommal meghirdetett 2016-os megmérettetésen 2100-an szálltak versenybe. Így összesen 14 300 kertművelőt, ezen belül 26 határon túli települést érintett a program. A szaktárca közleményét idézve a projekt sikerét igazolja, hogy a szaktárca közleménye szerint résztvevők ösztönzésére összesen 14 010-en kezdtek kertművelésbe és közel 5400-an kezdtek konyhakertet művelni.

Egy nagyobbacska kertben egyébként érdemes veteményessel is próbálkozni. Van, aki pirinyó balkonján is tud helyet szorítani egy, két cserépnyi zöldségnek, fűszernövénynek, akkor miért ne lehetne így a kertben. A tapasztalatok szerint egy kordában tartott étrendű család friss zöldségellátására 250 négyzetméternyi terület lenne az ideális.

Aki jövőre kezd a zöldséges ágyás kialakításához, készítsen egy listát arról, hogy mire van szüksége. Ezek után mindezt egy naptáron rögzíteni kell, s megkezdődhet a számolás, ahhoz, hogy a termés beérjen, mit mikor kell vetni, palántázni, szüretelni. Az első év a próbálkozásé, mert az igazi munka ősszel a következő esztendő előkészítésével kezdődik.

A zöldségnövények többsége specialista, a fajtanemesítés csúcsán lévő egyed. Velük nem lehet szórakozni, hibázni, legalábbis akkor, ha gondozójuk szép és egészséges termést szeretne. Mindent – talajerőt, fényt, nedvességet, védelmet – követelnek, ahhoz, hogy bőven teremjenek. Ha valamit nem kapnak meg, akkor bizony csak silányságra futja.

A vetés, ültetés pontos programozása mellett legalább ilyen fontos a talaj előkészítése. Ahogy a szakkönyvek szerzői is írják a talajnak lazának, jó vízgazdálkodásúnak kell lenni. Ezen kívül úgy kell az ágyásokat kialakítani, hogy a növényápolás miatt az egyes sorok jól megközelíthetők legyenek. Könnyű ilyesmit papírra vetni, de az általában hely- és eszköz szűkében lévő hobbikertészek többsége azt sem tudja, miként kezdjen az ilyen munkához. A kis hely általában azt is jelenti, hogy hibázni nem szabad, mert egészen más, ha ezerből kipusztul néhány, mintha tucatnyi brokkoli harmadát legelik le a meztelen csigák.