Hangyák a kertben és a lakásban

Hangyák a kertben és a lakásban

Pap Edina 2024. ápr. 24. Kb. 10 perc olvasás

Szárnyas hangyák megjelenése okoz riadalmat mostanság a lakosság körében. Új sorozatunkban a ház körül és a lakásban kellemetlenkedő élőlényekkel foglalkozunk. Most a hangyákról szólunk.

A hangyák szárnyas alakjainak megjelenése ahhoz köthető, hogy a rajzás során a hímek és a nőstények elhagyják a fészküket, hogy új kolóniát alapítsanak. Általában a tavasszal és a nyár folyamán rajzanak, amikor a hőmérséklet és a nedvesség megfelelő számukra. Az időpont azonban fajonként változó lehet.

A hangyák mindenevők. A lakásba táplálékért, vízért mennek be. Különösön kedvelik a cukros táplálékokat, konyhapultra kifolyt szörpöt, mézet. Éppen ezért tartsuk tisztán és szárazan az otthonunkat.

Szomjas szárnyas hangya

A hangyák a káros rovarok elpusztításával és az elhullott rovarok tetemeinek elszállításával hasznosak. Egyes hangyafajok a levéltetvekkel és azok nedvével táplálkoznak, mint például a házi hangya, amely szimbiózisban él velük. Tehát, ha hangyákat látunk mászkálni a növényeinken, akkor ott levéltetű, vagy valamilyen más mézharmatot ürítő károsító (pl. levébolha) is lehet. Vannak ragadozó hangyák, és vannak védett fajok is, mint például az erdei vöröshangya.

Körte-levélbolha mézharmatán csemegéző hangyák

A hangya emésztőszervében viszi be a táplálékot a bolyba a dolgozóknak és a fiasításoknak. Ez a csalétkes irtás alapja. A hangyaboly lehet a kertben, lakásban a falakban, a fürdőkád alatt, de a padozat alatt is előfordulhatnak.

A házi praktikák, mint szódabikarbóna, sütőpor, borax, babérlevél, fokhagyma, citrom kísérletezni jók, de nem adnak megoldást a problémára.

A hangyákat űzi a levendula, a gilisztaűző varádics éa a madársaláta. Vonulási útvonalukba érdemes ezeket ültetni vagy cserépben elhelyezni. Szárított levendula- és varádicsvirágat tüllzacskóba csomagolva elhelyezhetünk a kamrában is.

Szárnyas hangya esetén a csalétek kihelyezése hatástalan és felesleges, mivel még nincs boly, és csak ritkítani tudjuk őket.

A csalétkek kiválasztásánál fontos, hogy kerti vagy fáraó hangyával van dolgunk. Különböző csalétkeket kell használni. Lássuk a házunk körül előforduló hangyafajok jellemzőit.

Fáraóhangya

A sárgás színű dolgozó hossza kb. 2 mm. A barnássárga királynők hossza 3,5–5 mm, fejük a testüknél sötétebb. Szárnyait párzás után elveszíti. A feketésbarna hím szárnya kb. 3 mm hosszú. A szabadban nem él meg, éppen ezért nemcsak kertes házakban, de lakótelepi lakásokban is jelen lehet. Behurcolással kerül oda és nagy kolóniát alkot a fal, padozat üregeiben. Több száz királynővel sokáig fennmarad, csak gyomorméreggel irható.

Fáraóhangya-invázió a spájzban

Erdei, réti, kis vöröshangya

A fajok szabad szemmel vizsgálva rendkívül hasonlítanak egymásra, de magatartásuk eltérő. A kolóniáikat gyakran könnyebb azonosítani a terepen, viselkedésük alapján, mint az egyes egyedeket a laborban, mikroszkóp alatt. Ritkán találkozunk velük a lakásokba, fészküket erdőszéleken építik. A hangya által kibocsátott hangyasav bőrpírt, hólyagosodást és sokszor erős fájdalmat okoz. Rendkívül hasznosak, rovargyérítők.

Fekete hangya

A magyarul „fekete hangyának” nevezett fajok színe csillogó fekete, a „borostyán hangyák” teste egyenletesen halványsárga. Csak a hímeknek és a királynőknek van szárnya. Bolyai egykirálynősek. Általában talajba rakja fészkét, amit kis kupacok jelölnek. A nyirkos helyeket kedveli. Főként elhullott rovarokkal, virágnektárral, valamint a levéltetvek mézharmatával táplálkozik, lakásban a kenyérmorzsát is elhordja.

Hangyatúrás a gyepben

Zárt térben és teraszon előforduló házi és kerti hangyák elpusztítására, és zárt térben fáraóhangyák ellen ható készítményekre alább talál példákat. Használat előtt a használati utasítást mindenképpen olvassa el!

A csalétek kihelyezése előtt minden élelmiszert és ételmaradékot távolítson el, illetve zárjon el!

Gyerekek, háziállatok ne férjenek csalétekhez!

A csalétket a hangyák vonulási útvonalába kell helyezni

A felületkezelésre használt porok, granulátumok és permetek a szárnyas hangyák ellen is hatnak, amennyiben érintkeznek az állattal. Figyeljük meg a hangyák vonulási útvonalát, és házon belül is, illetve a kertben, teraszon is azt a területet kezeljük. Az érintő hatású porok és permetek csak a dolgozó egyedeket gyérítik, a bolyt nem tudjuk elpusztítani. Azt csak a csalétkekkel lehet, vagy a boly megkeresése és elpusztítása a megoldás.

A felületkezelők használata előtt próbáljuk ki őket, hogy nem színezi el a falat, ruhát stb. Csak az első felmosásig hatékonyak, egyébként hatóanyagtól függően több napon keresztül pusztítják a rajta áthaladó betolakodókat. 

Ha nem biztos abban, hogy milyen hangyával áll szemben, kérdezzen meg egy szakembert, ha nagy a baj, hívjon kártevőírtót!

Kapcsolódó videó: Hogyan tudunk a hangyák ellen védekezni?

Csak üzletünkben átvehető!
Protect hangyacsali combi 3 db-os

1 490 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Protect fáraóhangyairtó csali 3x2,5g

1 488 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Bros Hangyairtó por 250g

1 758 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Bros Csótány-hangya elleni aeroszol 400 ml

1 822 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Bros hangyairtó granulátum 60g

568 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Protect hangyairtó aerosol 400 ml

1 811 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Biotoll neopermin 300 g

933 Ft