Ha virágos húsvétot szeretnénk

Ha virágos húsvétot szeretnénk

Gazdabolt 2013. febr. 22.

Amarillisz, más néven hölgyliliom (Hippeastrum hortorum), kedvelt szobai dísznövény. Hagymás, fagyérzékeny közkedvelt virág. Már kora tavasszal nyílik. A virágüzletek és szuper márketek ez idő tájt megtelnek vele. Dél- és Közép Amerikából származik.

A növény csak rövid ideig, szűk két hétig virágzik. A hagymája akár egy évtizedig is élhet, ha megfelelően tartjuk, és kezeljük. A növény dúsan virágzik és illatával betölti a teret. Virágai trombita formájú, és száranként 3-5 is nyílik. Fajtánként eltérő színárnyalattal rendelkeznek. A fehértől a rózsaszínen, narancson és a piros színen át megtalálhatók. De nem csak egyszínű, hanem csíkozott egyedei is léteznek. A fény a színe intenzitását, nagyban befolyásolja.

Vásárláskor, hűvös időben becsomagolva, hidegtől védve vigyük az otthonunkba. Hazaérkezve szobahőmérsékleten tartsuk és mérsékelten locsoljuk. Elvirágzás és a növény elszáradása után, a vizet fokozatosan meg kell vonnunk. Ezután legalább három hónapos pihenőidőt biztosítsunk a számára. Hűvös és száraz helyen tároljuk. A pihenőidő elteltével elég, ha a cserépben lévő felső talajréteget cseréljük. Töltsük fel tápdús földdel. Majd ezután a cserepet vigyük meleg és fényes, világos helyre. A virágszár megjelenésével egy időben kezdjük el öntözni. Az első öntözés legyen áztató jellegű, hogy az egész talaj nedves legyen. A továbbiakban már rendszeresen öntözzük. A hagyma csúcsából előtörnek a levelek és a virágszár, majd együtt fejlődnek tovább. Évről-évre megismételhetjük ezt a folyamatot, később a fiókhagymák leválasztásával szaporíthatjuk a növényt. Virágot csak a harmadik- negyedik évtől hoz.

Húsvétra időzítve a virágzást:
Amennyiben szeretnénk, hogy a húsvétunk virágos és illatos legyen, akkor időzítsük a virágzását akkorra. Vegyük elő most, az eddig telelő gumókat és ültessük el őket. Célszerű ezt február közepén megtenni, de még nem késtünk el. Az ültetés időzítésével a virágzását befolyásolhatjuk.

Ha vásároljuk a hagymát, amit ősztől- egészen február végéig árusítanak, a következőt kell tennünk. Ültessük el 15 cm-es cserépbe, de a felső harmadát ne takarjuk be. Mielőtt bármit is helyeznénk a cserépbe, előtte ajánlott, kavicsot vagy drénréteget helyezni bele. Ez egyrészt megvédi a gyökereket a pangó víztől, másrészt viszont tartást kölcsönöz a cserépnek. A nagyméretű növénytől kevésbé fog feldőlni az edény.

Ezután vigyük fényes, világos és meleg 20 0C fok körüli helyre. A közvetlen napfénytől óvjuk. Öntözzük mérsékelten a hajtások megjelenéséig. Elég heti egyszer megöntözni, két locsolás között hagyjuk, hogy kissé kiszáradjon a talaj. Tartózkodjunk a túlöntözéstől, mindig csak annyi vizet adjunk, hogy éppen nedves legyen a földje. A bimbók kinyílása előtt növekszik a vízigénye. A virágzást három hétig is elnyújthatjuk, ha mindent odafigyelve és megfelelően végeztünk.

Elvirágzás után, szedjük le a virágszárat, ezután vigyük hűvös helyre és egészen őszig rendszeresen tápozzuk. A tápozásnak a következő évi virágzásnál van szerepe.

Vágott virágként is találkozhatunk vele.

Figyelem a teljes növény, mérgező! Ahol kisgyermek vagy háziállat van, ott nem javaslom a tartását.

Óvjuk a közvetlen napsütéstől, mert a virágok idő előtt elhervadnak. Öntözésnél felhívom a figyelmet arra, hogy a csapvíz nem megfelelő a növény számára.