Ha nagyon muszáj télen is lehet edényt váltani

Ha nagyon muszáj télen is lehet edényt váltani

Gazdabolt 2015. nov. 15.

Az ősz és a tél általában nem a szobanövények átültetésének ideje. A szükség nagy úr és néha rákényszerülnek, hogy eltérjenek ettől az alapszabálytól. Kiderülhet ugyanis, hogy a melegebb hónapokat a szabadban töltő növény kihízza edényét és a szobába, védett helyen látszik, hogy így a lakás csúfja lesz. De előfordulhat egy költözés is, amikor szükség lehet a téli átültetésre.

Ha nagyon muszáj télen is lehet edényt váltani

Nem kell megijedni az óriásedényben lakó növény átültetésétől. A kisebb cserépben induló cserjét, vagy fát évről, évre kell – a cseréplépcsőt betartva – nagyobb edénybe ültetni. Ha elérte a neki szánt legnagyobb méretet, akkor is rendszeresen kellene pótolni a felélt földet. A növénnyel együtt akár többszáz kilós műanyag vagy fa edény mozgatása, kiborítása nem egyszerű. Ha profiktól kérünk segítséget, jobb, ha a növényét féltve szerető családtagok nem nézik az aktust.

Egy összeszokott  családi ültető brigádnak is több órás munka egy gigant átültetése. Először, olyan helyre kell cipelni, ahol kiborítás közben nem tesz kárt másban. Nem is piszkol, ha alapos az előkészület. Mindenek előtt egy plédre, ponyvára, valamilyen, aljzatra takarható dologra van szükség. Ha ügyesek, akkor a kosz ezen marad és ügyesen felszedhető, anélkül, hogy az átültetésből családi botrány lenne. Szükség van néhány üres vödörre is, hogy a felesleges földet, más szemetet össze lehessen gyűjteni. Ezután következik az edény falába, gyökereivel erősen kapaszkodó növény kiráncigálása. Van, hogy machete-vel, fejszével kell kihámozni. A zsúfolt gyökerek közül kézzel, az ujjakkal átfésülve a föld maradékát ki kell masszírozni. Ilyenkor ajánlatos, francia-módra visszametszeni a gyökereket. (Klasszikus francia kertésztrükk a gyökérmetszés.) Ez kissé lefékezi a növény növekedési erélyét. Ha mindez megtörtént, vissza lehet helyezni az üres edénybe, és kezdődhet, az új föld visszatöltése, majd a beiszapolás. Ebben az időszakban nem tanácsos műtrágyákkal felturbózni a földet. Majd tavasszal lehet öntözni ilyesmivel. Ne féljenek a növény túléli.