Ha közeleg február, virágzik a hóvirág

Ha közeleg február, virágzik a hóvirág

Gazdabolt 2013. jan. 21.

A hóvirág (Galanthus), hazánkban három faj fordul elő, a kertekben ültetett pompás, a redőslevelű és az őshonos kikeleti hóvirág. A tavasz előhírnökeként jelentkezik, gyakran még a hó alatt is kivirágzik. A jó idő eljöttét hirdeti számunkra.

Emlékszem gyermekként, még az úttörő időszakban, nőnapkor minden őrsnek fel voltak osztva azok az utcák, ahol minden házat végigjárva az ott lakó hölgyeket fel kellett köszönteni. A feladat az volt, hogy kézzel készített kísérőcédulák mellé kisebb hóvirág csokrokkal köszöntsük a lányokat, asszonyokat.

A hóvirágokat a közeli erdőből szedtük. Csodálatos volt a látvány, amerre a szem ellátott mindent beborított a fehér virága. Évről-évre itt szedte az iskola nagy része a hóvirágot, és nem is volt változás az állományban. A csökkenés akkor kezdődött, amikor egyre többen a kertjükbe is hordták a növényt. Nagy mennyiségben szedték fel a gyökeres példányokat, ásókkal és kapákkal vonultak az erdőbe. Így az állomány évről-évre csökkent.

De a nagymértékű kereskedés is megindult. Hollandiába például tonnaszám hordták ki a hagymákat és még folytathatnám a sort. Így természetesen a szabályzás is sürgetővé vált. Ezért 2005. augusztus 31-én a veszélyeztetett fajok közé került. Az eszmei értéke 10.000.- Ft. ez természetesen vonatkozik a virágra és a hagymára egyaránt.

Ezután sem kell lemondanunk róla, és ismét lehet a kertünk dísze, mert a kereskedelemben megvásárolhatjuk a hagymát, amit aztán következmények nélkül elültethetünk. A kertünkben nevelt példányokat természetesen leszedhetjük és vázába is tehetjük. Mivel a jogszabályok a kertészetekben megvásárolható hibridekre nem vonatkoznak. A szedési tilalom, vagyis védettség a hazánkban őshonos faj vadonélő példányaira vonatkozik, ami nem más, mint a kikeleti hóvirág.

Alakja jellegzetes, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből áll a fehér színű bókoló virága. Az üde, nedves lomberdőkben, bükkösökben, patak és a folyó menti ligeterdőkben, fordul elő. Már februárban találkozhatunk a virágzó növénnyel. Még a lombfakadás előtt, amikor már elegendő fényhez jut, akkor kezd el virágozni. A termését májusban érleli. Mivel a termése a hangyák egyik kedvenc csemegéje, így azt begyűjtik és ezzel is segítik a növény terjedését. A termésérlelés elmúltával a hóvirág visszahúzódik. A következő évben az elraktározott tápanyag a hagymájában tárolódik, ennek a segítségével tud kihajtani ismét a növény.

Figyelem, a teljes növény mérgező, ezért nem is ehető.

A gyógyászatban viszont eredményesen használják, a gyermekbénulás és az Alzheimer-kór betegségekre.