Forró növények - Czauner Péter

Gerse János 2020. júl. 30.

Minden kertészkedő szeretné, hogy balkonján délceg pálma árnyékolja. A baj csak az, hogy az egzotikus külsejű növény a fagyos teleken nem éli túl. A mediterránumban egy-egy rendkívüli havazás meg sem kottyan e növénycsodáknak, de a tartós mínuszokat már nem szívleli. Ezért a nagyobb telelő hellyel rendelkezőknek is be kell érni a ládában, dézsában pálmákkal. Persze kellő férfierőre is szükség van, hogy a mázsás növényt ide, oda cipeljék. Jó hír, hogy a kenderpálma sikerrel áttelel a szabadban. A tudósok szerint, ha folytatódik a felmelegedés, akkor a magyar kertekben is megélhetnek ezek, a forróságot kedvelő pálmák. Praxisomban az elmúlt télen néhány a szabadban át is telelt. Igaz alaposan bebugyoláltuk és alkalmi elektromos fűtést is kapott.

Persze a kert nélkülieknek sem kell lemondaniuk a pálmáról, ugyanis a népes családot alkotó társaság jónéhány változata megél a szobában, cserépben is. Többségük azonban a szabadban érzi jól magát, s impozáns törzsén neveli jellegzetes bóbitáját.

A pálmák nagy családot alkotnak, több mint 200 nemzetség, legalább 2800 lián, fás szárú bokor és fa tartozik a szorosan vett rokonsághoz. A sokalakú családból Magyarországon levélkoszorús trópusi fák kicsinyített mását ismerik szobanövényként. A Földközi tenger környékén megélő törpepálma, legyezőpálma, datolyapálma hazánkban is kitehető a szabadba, de telelőhelyről azért gondoskodni kell.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a felsorolt pálmafélék csak fiatal korukban kistermetűek. Genetikai küldetésükben a 20-25 méteres magasság elérése szerepel. Természetesen egy cserépben, dézsában nem növekszenek ekkorává, de még így is sudár növénnyé cseperednek néhány év alatt. Ha szobahőmérsékleten telelnek, akkor meghálálják a gyakori öntözést, permetezést és alkalmi zuhanyoztatást.

Vannak közöttük veszedelmesek is, az Afrikában honos könnyező pálma légzőgyökereiből könnyű kotyvasztani olyan nyílmérget, ami alaposan lelassítja az eltalált állatot. Ha e növényi csápok valamelyikéből csak egyszer is fal a gyermek, egy életre megjegyzi, ami a kóstolás után történik. A nedvek égetik a nyelvét, szájüregét. Súlyosabb esetben nem tud nyelni és beszélni. A mocsári filodendronok között van olyan, amelyik nyugtató hatású anyagokat tartalmaz. Ha ilyet evett a gyermek, akkor nem biztos, hogy a fáradtságtól álmos.

Czauner Péter, kertészmérnök