Fontosabb változások a kiskertben használható  növényvédő szerek engedélyokirataiban

Fontosabb változások a kiskertben használható növényvédő szerek engedélyokirataiban

Biró Zoltán 2019. szept. 4.

Több növényvédő szer engedélyokiratát is módosították. Most csak azokat sorolom fel amelyeknél a változtatás címkézési előírásokkal is jár. („ A határozat véglegessé válását követően gyártott tételek a jelen határozat alapján készült és jóváhagyott címkeszöveggel kerülhetnek forgalomba.”)

 

 

Engedélytulajdonos:

 

A készítmény neve:

Kwizda Agro Hungary Kft. (1138 Budapest, Váci út 135- 139)

Cosavet DF Edge

 Agro-Chemie Kft. (1225 Budapest, Bányalég u. 47-49.)

 Fozát 480 gyomirtó permetezőszer

 Dow AgroSciences Hungary Kft. (2040 Budaörs, Neumann János u. 1.)

 Spintor rovarölő permetezőszer

 Bayer Hungária Kft. (1123 Budapest, Alkotás u. 50.)

 Profiler gombaölő permetezőszer

 

A Teppeki rovarölő permetezőszer esetében a módosított 6. pont Önöket is érintheti:

 

6. A növényvédő szer kiszerelése, csomagolása:

6.1. a kiszerelés tömege: 1,5 g, 15 g, 100 g, 140 g, 150 g, 200 g, 250 g, 300 g, 350 g, 400 g, 450 g, 500 g, 560 g, 700 g, 1 kg, 2 kg

6.1.1. kiskerti felhasználásra vonatkozóan: az 1,5 g-os és a 15 g-os leveles kiszerelések címkéjén a kalászos és a dohány kultúrákat nem szükséges feltüntetni.

6.2. a csomagolószer anyaga:

6.2.1. aromazáró, társított tasak, (belül műanyag, alumínium, kívül kasírozott papír)

(1,5g, 15 g)”

 

► Az alábbi III. kategóriás készítmények ún. „származtatott engedélyt” kaptak, tehát új néven is forgalomba hozhatóak:

 

 

Készítmény neve és engedélytulajdonosa:

 

Új név:

Teppeki rovarölő permetezőszer

 AgChem Project Consulting Kft. (1133 Budapest, Ipoly u. 5/E)

 

 Hinode rovarölő permetezőszer

Mildicut gombaölő permetezőszert

 AgChem Project Consulting Kft. (1133 Budapest, Ipoly utca 5/E)

 

 Okubi gombaölő permetezőszer

AgChem Project Consulting Kft. (1133 Budapest, Ipoly utca 5/E)

 Ranman Top gombaölő permetezőszert

 

 Sugoi gombaölő permetezőszer

 

► „A Critox füstpatron rágcsálóirtó szer (a továbbiakban: szer) 02.5/1548/4/2010. MgSzHK számú határozatában megadott forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének érvényessége 2019. augusztus 24. napján lejár. A lejáratot követő türelmi időt az engedélyező hatóság jelen határozatában állapítja meg.

Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2019. augusztus 24-ig Magyarországon gyártott szerre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint: Az ügyfél (engedélyes), ill. hazai képviselete a meglévő raktárkészleteiket 2020. február 28-ig, továbbá a nagy- és kiskereskedők a meglévő raktárkészleteiket 2020. augusztus 28-ig értékesíthetik.

A szer felhasználása az eltarthatósági idő végéig engedélyezett.”

 

► „Az Európai Unióban engedélyezett hatóanyagok között immár 20-ra bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma. Az alábbiakban ismertetett lista olyan anyagokat tartalmaz, melyek jelenleg élelmiszerként, vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyíthatóan van növényvédelmi hatásuk és a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot.

Ezek az anyagok egy Európai Uniós értékelésen mennek keresztül, mely alapján a tagállamok szavaznak arról, hogy az egyszerű anyag kategóriában jóváhagyhatók-e növényvédő hatású anyagként. Az ilyen anyagok jóváhagyása határozatlan idejű és sem forgalmazásuk, sem felhasználásuk nem igényli a növényvédő szereknél szükséges engedélyezési eljárás lefolytatását. Ez azt is jelenti, hogy anyagokhoz felhasználási előírásként sem engedélyokiratot, sem címkét nem lehet hozzárendelni, ugyanakkor elsősorban nem növényvédő szer boltokban, hanem hétköznapi üzletekben (élelmiszerbolt, háztartási bolt, gyógyszertár) lehet őket megvásárolni.”

 

Úgy tűnik, hogy az EU-ban is felismerték a házikertek jelentőségét és így próbálnak segíteni a növényvédelmi gondjaikon. A NÉBIH honlapjáról idéztem és innen mellékelem a legfrissebb listát is.

Az alábbi, folyamatosan bővülő táblázat tartalmazza az eddig jóváhagyott egyszerű anyagokat. Az anyagok nevére kattintva megtalálják azok felhasználási körülményeit, hígítási és kijuttatási feltételeit:

www.portal.nebih.gov.hu/

 

 

Az egyszerű anyagok jóváhagyási eljárására vonatkozó információk megtalálhatók a DG SANTE honlapján a „basic substances” cím alatt.

A fenti táblázatot és a magyar nyelvű felhasználási technológiáját folyamatosan frissítjük, amint újonnan felkerül egy anyag a listára, vagy újabb felhasználási feltételekkel kiegészül egy anyag.

Az aktuális teljes lista a növényvédő szer hatóanyagok európai adatbázisában, az „Advanced search” gombra kattintva, a „Basic substance” típus kiválasztásával érhető el.

Budapest, 2019. augusztus 30.                          

Üdvözlettel:                                      Zsigó György, NMNK