Fészerkedés

Fészerkedés

Gazdabolt 2015. jan. 24.

A kerti fészer sok családi perpatvart előz meg. A kertészkedéshez sokféle, gyakran piszkos szerszámra van szükség, ezek tárolása, tisztogatása, karbantartása nem a lakásba való munka. De a garázsban is gyakran okoznak galibát, az egymásra hányt nyeles szerszámok, zsíros, olajos, földes benzines vagy elektromos gépek. Ha sikerül a kertben egy alkalmas fészernek helyet találni, ebbe lehet az összes gépet, talicskát, kapát, gereblyét és mi ki tudja mi mindent halmozni.

Sokféle, ­ 3-40 négyzetméteres mérettartományban –fészer létezik. A 3 és 6 négyzetméteres alapterületű inkább csak a szerszámok vagy például a tűzifa tárolását szolgálja, a jobban felszerelt 6-15 négyzetméteres, tágasabban már lehet lekvárt főzni, szőlőt darálni és így tovább. A kitettebb kertben pedig a 15 négyzetméternél nagyobba fészerben elférhet egy ágy is, ahol a megfáradt kertész szusszanhat is egyet. Ezt menedéknek is nevezhetjük.

Fészert lehet készen vásárolni. Ha fészer ügyben az interneten kalandoznak, hamar kiderül, hogy a fejlettebb kertkultúrájú országokhoz képest a magyar kínálat igen sekélyes. Ezek után az igényesebb fészerkedvelőnek, ha külföldön vásárol a hazaszállításról is gondoskodni kell.

De az ügyesebbje viszonylag egyszerűen maga is készíthet egyet, hiszen nem sokkal bonyolultabb, mint egy kutyaól építése, csak nagyobb és ajtó is kell rá, míg az eb megelégszik egy, a nyílásra szögezett pokróccal.

Fészerkedés

A fészerkedés előtt el kell dönteni, hogy milyen célt szolgál, mekkora legyen, miből készüljön, és mivel fedjék a tetejét. Nem kell mérnöki tervrajz, de jó, ha pontos a vázlat, mert így egyszerűbb az anyagok beszerzése. Ha gondot jelent egy kisebb tároló méretezése, akkor érdemes a kiszemelt területre egy akkora kartonlapot vagy –lapokat teríteni, ahol modellezhető, hogy elférnek a raktározni kívánt tárgyak. Ugyanilyen fontos a magasság is, ha kényelmesen akarnak mozogni, belépni a fészerben, akkor legalább 2,20 méteres szabad magasságra van szükség.

Fontos a fészer anyaga és színe is. Jó, ha olyat választanak, ami a közeli épülettel, kerttel, tájjal valamilyen harmóniában van. A legegyszerűbb a fa, azt azonban tudni kell, hogy a legtöbb fát kezelni kell, és folyamatosan karbantartani kell. Legalább 12 milliméter vastag deszkákból, panelekből kell a falazatot készíteni. A fenyőféléket például minden második évben festeni, lakkozni szükséges. A fémfészerek praktikusak, de a drágább duplafalú modellek kivételével rossza hőszigetelésük.

Fontos döntés a tető fedése, a legpraktikusabb a bitumenes zsindely, könnyű, jól lehet vele dolgozni és nem is drága. Azért nem ilyen egyszerű egy kerti fészer létesítése, ugyanis az önkormányzatok nem egyformán szabályozzák az ilyenek létesítését. Ezért egyszerűbb, ha az elkészült tervvel beballagnak az önkormányzathoz, hogy áment mondjanak a fészerre. Ha erről papírt is kapnak, akkor ezt mutathatják a rosszindulatú szomszédnak.