Érdekes növényvilág, a pitypang

Érdekes növényvilág, a pitypang

Gazdabolt 2013. máj. 30.

Melyikünk ne ismerné a pitypangot más néven a gyermekláncfüvet? Gyermekként a legtöbben készítettünk belőle nyakláncot, karkötőt vagy a fejünkre koszorút. Azonban, már kevésbé ismert, hogy gyógyításra is kiválóan alkalmas!

Ismertetőjegyei
Pitypang más néven gyermekláncfű (Taraxacum officinale). A fészekvirágzatúak családjába tartozik (Asteraceae).  Évelő növény. Levelei zömmel mélyen szeldeltek, tőlevélrózsát alkotnak. Aranysárga fészekvirágzatukat nyelves virágok alkotják. Repülőszőrös magja a gyerekek egyik kedvenc játéka. Üreges levél nélküli virágkocsánnyal rendelkezik. A növény keserű fehér tejnedvet tartalmaz.

Előfordulása
Tavasszal az első növények egyike. Megtalálhatók réteken, legelőkön, árokpartokon. Szinte, mindenűt elterjedt. Világszerte megtalálható.

Gyűjtése 
Levelét virágzás előtt, bimbós állapotban, március-áprilisban gyűjtsük be. Ezt a déli órákra és a száraz meleg napokra időzítsük. Gyökereit a nedves talajból könnyebben felszedhetjük.

Szárítás  
Felaprítás nélkül meleg árnyékos helyen szárítsuk a leveleket. A virágokat már nehezebb szárítanunk, a színűket hamar elveszítik. Friss virágokból viszont ízletes teát készíthetünk.

Elkészítés 
A vizet forraljuk fel, helyezzük csészébe a friss virágokat vagy a leveleket, melyeket előzőleg felaprítottunk. Forrázzuk le és várjunk 5 percig, majd fogyasszuk. Felhívom a figyelmet arra, hogy 5 perc várakozás után a tea keserűvé válik.
Fiatal levelekből salátát, főzeléket készíthetünk, virágait megpárolva fogyaszthatjuk is. A fiatal levelekből készült préslevet tavaszi tisztító kúraként is használhatjuk.
A gyökerét alaposan tisztítsuk meg. Majd helyezzük sütőbe, pirítsuk ropogósra. Ezután várjuk, meg míg kihűl, őröljük durvára és már főzhetjük is a hagyományos kávét. Tetszés szerint ízesíthetjük.

Élettani hatásai 

A gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkentésére alkalmazhatjuk. A májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás.

A keserűanyag serkenti az emésztőmirigyek működését. Használják epeproblémák, húgyúti gyulladások, kőképződések esetén.  A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.

Népi gyógyászat alkalmazza hashajtóként, ekcéma kezelésére, reumatikus fájdalmakra.
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. EI fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulaj­donítják. A pitypangot a homeopátiás gyógyítás is alkalmazza.

Több növénnyel is összetéveszthető. Az egyik ilyen a mezei katáng (Cichorium intybus). A mezei katáng levelei szőrösek a virágai pedig kékesek.