Erdei mályva kicsit másképpen

Erdei mályva kicsit másképpen

Gazdabolt 2013. jún. 27.

Az erdei mályva (Malva sylvestris L.), már az ókorban is ismerték és zöldségként fogyasztották. Rovarcsípésekre borogatást készítettek belőle. Ma a makacs köhögés és a szájban fellépő gyulladásokra alkalmazzák. Valamint védőréteget képez a nyálkahártyán.

Ismertetőjegyei

A mályvafélék családjába / Malvaceae tartozik. Kúszó vagy felálló szárú, levelei szeldeltek, tenyeresen összetettek. Virágai lilásak vagy sötét rózsaszínűek, mindegyik sziromlevélen sötét csíkok láthatók. Sziromleveleinek száma 5, így könnyebben felismerhető. Júniustól szeptemberig virágzik. Termései lapos korong alakúak.

Előfordulása

Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos. Gyomtársulásokban, erdőszéleken, útszéleken, törmelékes helyeken gyakran megtalálható.

Gyűjtése 

Virágait naponta kell begyűjteni, június és augusztus között. A száraz meleg napok erre a legalkalmasabbak. Fontos, hogy a délelőtti órákat válasszuk, ilyenkor a legmagasabb a virágokban lévő hatóanyag tartalom. Egy-két fiatal levelet is tehetünk a virágok közé.

Szárítás  

Meleg árnyékos helyen történjen a virágok és a levelek szárítása. Majd aprítás nélkül tároljuk.

Elkészítés    

Fogyaszthatjuk teaként. Aprítsuk össze a növény drogot, helyezzük a teáscsészébe majd öntsünk rá forró vizet. Várjunk öt percet majd fogyasszuk egészséggel.

Frissen fogyasztva 

Nagy szárnyalt levelei salátában is fogyaszthatjuk. A fiatalabb zsenge leveleket szedjük le, tisztítsuk meg és tetszés szerint ízesítsük. Egy teljesen különleges, kellemes íz világgal találkozhatunk és ismerkedhetünk meg általa.

Megemlíteném itt a gyermekkorunkban jól ismert papsajtmályvát is ( Malva neglecta) Melyikünk ne kóstolta volna már ezt a szintén különleges ízvilágú növényt? Magasabb, mint az Erdei mályva. Virágai azonban kisebbek, halvány rózsaszínűek. Virágzási ideje megegyezik az erdei mályváéval (Malva sylvestris).  Az erdei mályvához hasonlóan alkalmazható.